USD32,94
EURO35,76
CNY0,000000
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
Petrol80,58
GR. ALTIN2.528,50
BTC2.253.439,96

Teknoloji ile cam silmeye son veren malzeme: PMMM

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nden geliştirilen yeni malzeme, cam silme işini tarihe karıştıracak. Polimer bazlı mikro-fotonik çok fonksiyonlu metamateryal (PMMM) adını verdikleri malzeme, saç telinin 10’da biri kadar ince silikon piramitlerden oluşuyor. Bu piramitler sayesinde malzeme, hem ortam sıcaklığının düşmesine hem de kendini temizlemesine olanak sağlıyor.

PMMM, Güneş ışığını cam gibi hapsetmek yerine ısıyı uzun dalgalar halindeki kızılötesi radyasyon şeklinde serbest bırakarak binanın içini daha serin hale getiriyor. Bu özellikle beraber cam silen yeni malzeme, cam yapısının yerini alacak.

Bitkilerdeki lotus yapraklarındaki mekanizmaya benzer şekilde, PMMM’deki piramitler de düşen suyun damlacıklar oluşturarak yüzeyde temizlik yapmasını sağlıyor. Bu özellik, malzemenin bakımını kolaylaştırırken dayanıklılığını artırıyor.

Genellikle kadınların ulaşamadığı noktaları temizlemek için erkeklerin elinden bezle temizlik yapmasını gerektiren cam silme işi, artık tarihe karışacak. Yeni malzeme sayesinde cam yüzeyler temiz kalacak ve iş yapmaktan üşenen kişilerin de imdadına yetişecek.

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nden Alman mühendisler tarafından geliştirilen bu buluş, günlük hayatı kolaylaştırmaya devam ediyor. Polimer bazlı mikro-fotonik çok fonksiyonlu metamateryal, gelecekte birçok alanda kullanılabilir ve endüstriyel temizlik işlerini de olumlu yönde etkileyebilir.

Sonuç olarak, Almanya’da geliştirilen yeni malzeme sayesinde cam silme işi sona erebilir. Polimer bazlı mikro-fotonik çok fonksiyonlu metamateryal, saç telinin 10’da biri kadar ince silikon piramitlerden oluşuyor ve cam yüzeylerin temiz kalmasını sağlıyor. Bu da iş yapmaktan üşenen kişilere, özellikle de cam silme işine son vermeye yardımcı olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Teknoloji ile cam silmeye son veren malzeme: PMMM

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!