Uluslararası ESCO Sempozyumu’nun ikincisi, Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER) öncülüğünde ve Enerjisa Enerji’nin ana sponsorluğunda 7-8 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Enerji hizmet sektörünün önde gelen isimlerinin bir araya geleceği bu anlamlı etkinliğin açılışını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmet Berat Conkar, BM Kalkınma Koordinasyon Ofisi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Gwi-Yeop Son, Global ESCO Network Eş Başkanı Søren Lütken ile EYODER Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü gerçekleştirecek.
Küresel ESCO Ağı tarafından organize edilen bu sempozyum, Türkiye’deki enerji hizmet şirketlerinin (ESCO) temsil edildiği uluslararası bir çatı olan EYODER iş birliği ile düzenleniyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Kopenhag İklim Merkezi ve Verimlilik Değerleme Organizasyonu’nun (EVO) desteği ile 7-8 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek olan etkinlikte, enerji verimliliği konusundaki pek çok tema masaya yatırılacak. Bu temalar arasında uluslararası düzenlemelerin enerji verimliliği politikalarına etkisi, kamu ve yerel yönetimlerle iş birlikleri, yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimi ve finansmana erişim gibi konular bulunuyor. Ayrıca, ESCO modellerinin küresel iklim hedeflerine katkı potansiyeli incelenecek ve gelişmekte olan ülkeler ile yükselen pazarlardaki fırsatlar değerlendirilerek ESCO’ların rolü artırılmaya çalışılacak.
Sempozyumun açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmet Berat Conkar, BM Kalkınma Koordinasyon Ofisi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Gwi-Yeop Son, Global ESCO Network Eş Başkanı Søren Lütken ile EYODER Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü üstlenecek.
EYODER Başkanı Onur Ünlü, Paris Anlaşması çerçevesinde küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlama hedefinin sera gazı emisyonlarının hızla azaltılmasını zorunlu kıldığını ifade ederek, “Bilimsel veriler, bu hedefe ulaşmada en hızlı ve maliyet etkin yolun enerji verimliliği olduğunu gösteriyor. Ancak, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre bu dönüşümün gerçekleşmesi için dünya genelindeki enerji verimliliği iyileştirme oranının 2030 yılına kadar her yıl en az yüzde 4 artması gerekiyor. Bu, mevcut ilerleme hızının iki katından fazlasına denk geliyor. Kaybedecek zamanımızın kalmadığı bir süreçten geçiyoruz. Ülkemizin enerji verimliliği ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda uluslararası iş birliklerine liderlik etmesi büyük bir değer taşıyor. yoğun lobicilik faaliyetleri sonucunda, ilk olarak Paris’te gerçekleşen Uluslararası ESCO Sempozyumu’nun ikincisinin ülkemizde yapılmasını mümkün kıldık. Bu etkinliğin enerji dönüşümünü hızlandıracak yenilikçi sinerjilere ve iş birliklerine kapı aralayacağına inanıyoruz. Ülkemizi enerji verimliliği alanındaki küresel diyalogların merkezine oturtmayı hedefliyoruz. Etkinliğimizde enerji hizmet sektörünün yanı sıra sigortacılık, finans, hukuk ve teknoloji alanlarındaki temsilcilerin de katılımını bekliyoruz” dedi. – İSTANBUL