USD38,41
%0.2
EURO43,76
%-0.02
EURO/USD1,14
%-0.23
BIST9.432,55
%-0.61
Petrol66,87
%0.48
GR. ALTIN4.100,23
%-0.71
BTC3.616.694,42
%-0.58
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yapay Zeka ile Gelecekte Süper Güçlere Hazır Mıyız?

Yapay Zeka ile Gelecekte Süper Güçlere Hazır Mıyız?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Palandöken Ekonomi Forumu’nda söz alan Xponential Group’un Kurucu CEO’su Tariq Qureishy, dil öğrenmenin büyük kolaylıklar sağlayacağı ve devrimsel değişimlere sahne olacağı öngörüsünde bulundu. Tıpta ise bireylerin ‘süper güçlere’ sahip olacağını belirten Qureishy, “Bugün 150 yaşına kadar yaşayacak bir çocuk dünyaya geldi. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yapay zeka sayesinde pek çok hastalık tamamen ortadan kalkacak” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Forumu ikinci gününde “Geleceği Hızlandırmak: Yapay Zekanın Dönüştürdüğü Endüstri ve Hizmetler” başlıklı oturumu ile devam etti. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Xponential Group’un CEO’su olan Tariq Qureishy, “Dönüşümü Anlamak, Geleceğe Yön Vermek” başlıklı sunumunda, teknoloji, yapay zeka ve dijitalleşme gibi konuların yanı sıra etik değerlerin önemini vurguladı. Qureishy, “Geleceğin büyük bir kısmı aslında çoktan gerçekleşti, sadece bunlar eşit şekilde dağılmadı” ifadeleri ile sözlerine başladı. Moderatörün “On kat büyüme hızına sahip bir dünyaya hazır mısınız?” sorusunu ise “Çoğumuz buna hazır değiliz. Çünkü beynimiz doğal olarak doğrusal düşünmeye alışmış durumda” şeklinde yanıtladı.

Qureishy, “Kendi kişisel yeteneklerinizi, güçlü yönlerinizi, süper güçlerinizi geliştirerek geleceğe ne kadar hazırsınız?” sorusuna “Çoğu zaman geçmişe takılıp kalıyoruz ve bu konuda geri planda kalıyoruz” yanıtını verdi.

Üretim ve finans alanlarındaki klasik iş modelinden teknoloji odaklı iş modeline geçişe dair konuşan Qureishy, “Artık iş yapan bir teknoloji dünyasından, iş yapan bir yapay zeka dünyasına doğru ilerliyoruz. Bu nedenle zihniyetimizin ve iş yapma biçimimizin köklü değişiklikler geçirebilmesi gerekiyor” dedi.

Moderatörün 27 Nisan 2035 tarihini simüle eden bir haber bülteniyle ilgili sorusuna da yanıt veren Qureishy, “Bazı şeyler açık. Bunlar olmaya başladı bile. Dil öğrenimi kolaylaşacak, devrimsel bir değişim yaşanacak. Tıpta ise her birey, adeta ‘süper güçlere’ sahip olacak. Bugün 150 yaşına kadar yaşayacak bir çocuk dünyaya geldi. Önümüzdeki 10 yıl içinde yapay zeka sayesinde birçok hastalık ortadan kalkacak. Çip takılması ve bunun çalışması konusunda iyimser konuşuyorum, ancak bunların hepsi şimdiden gerçekleşmeye başladı. Cerrahlar bile bugün robotlarla çalışıyor. Gelecekte hepimizin dijital ikizleri olacak, bu sayede tıbbi hatalar yüzde 90 oranında azalacak. Bu tür bir geleceğe doğru ilerliyoruz” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Qureishy, sunduğu senaryoların ardından dinleyicilere “Peki, bu dünyaya hazır mısınız? Kaç kişi kendini bu konuda hazır hissediyor?” sorusunu yöneltti. Yalnızca bir kişinin el kaldırdığını gören Qureishy, bu kişiyle tanışmak istediğini ve kendi olarak henüz hazır hissetmediğini belirtti.

Qureishy, sosyal, siyasi ve iş dünyasındaki değişimlerin teknolojik değişim kadar hızlı ilerlemediğine dikkat çekerek, “Teknoloji artık üstel hızlarla ilerliyor. Tarihte ilk kez geçmişimiz bugünü, bugünü ise geleceğimizi temsil etmiyor. Gelecek, bugünü şekillendiriyor ve biz bu geleceği zamanında yakalamalıyız. Bugün her sektör değişimde. Bazıları dirense de, bu değişim kaçınılmaz. Bu nedenle yalnızca dijital dönüşüm değil, aynı zamanda toplumsal dönüşüm ve insani dönüşüm de kaçınılmaz. Üçü bir bütün olarak ele alınmalı. Benim görevim ise sizi geleceğe hazır, dayanıklı ve uygun hale getirmek. Bugün de bunu başarmak için çalışacağım” dedi.

“Geleceğimizi en çok şekillendirecek şey nedir?” sorusuna katılımcıların büyük kısmı yapay zeka, iklim, genetik gibi yanıtlar verirken Qureishy, “Evet, bunlar oldukça önemli. Bazıları mobil teknoloji, bazıları ise değişim diyecek. Ancak benim farklı bir tezime dikkat çekmek istiyorum. Benim inancım, geleceğimizi güvenin şekillendireceği yönünde. Bunu takiben gerçeklik ve etik geliyor. Güven olmadan hiçbir şeyin çalışmayacağına inanıyorum. Bugün yöneticilere, medyaya ve şirketlere güvenmiyoruz. Eğer veriye, bilgiye ve karşımıza çıkan içeriklere güvenmezsek yapay zeka bir ‘kitle imha silahı’ haline dönüşebilir ve bunu istemiyoruz. Geleceğin temelini güven inşa etmek zorundayız: Veriye, bilgiye, insana güven. Unutulmaması gereken bir gerçek var: Sevgi, empati, neşe ve insanlık olmadan oluşturulacak bir dünya yaşanacak bir dünya olamaz. Biz geleceği inşa ederken bu değerlerden asla ödün vermemeliyiz” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. – ERZURUM

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yapay Zeka ile Gelecekte Süper Güçlere Hazır Mıyız?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!