SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2017 yılında tıbbi cihaz ihracatının ithalatı karşılama oranının yüzde 23 seviyesinde bulunduğunu, bu oranın günümüzde yüzde 48’e ulaştığını duyurdu. Bakan Kacır, Türkiye’nin bilimsel araştırma altyapısını geliştirmek amacıyla TÜBİTAK, üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı’nın iş birliği içinde çalışacağını ifade etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Teknopark Ankara’da gerçekleştirilen ‘Ankara SanTek Zirvesi’ne katılım sağladı. Kacır, “Dünya, tarihinin en büyük teknolojik sıçramalarından birine tanıklık ediyor. Yapay zeka, biyoteknoloji, uzay teknolojileri ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda yaşanan yenilikler, ülkelerin kaderini ve toplumların refah düzeyini doğrudan etkiliyor. Bizler de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, son 22 yılda zengin bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi oluşturduk. 106 teknoparkta, 11 bin 500’den fazla teknoloji girişimi, inovasyon odaklı projelerle faaliyet gösteriyor. 1600’ün üzerinde Ar-Ge ve tasarım merkezimizde sanayiciler ve mühendisler, yenilikçi ve yüksek katma değerli eserler ortaya koyuyor. Milli teknoloji hamlemiz çerçevesinde, yalnızca teknolojiyi kullanan değil, kritik alanlarda kendi çözümlerini üreten ve global düzeyde rekabet edebilen bir Türkiye inşa etme hedefimiz doğrultusunda yürümekteyiz” şeklinde konuştu.
‘TÜBİTAK BURS PROGRAMLARI İLE 34 MİLYAR DESTEK’
Kacır, son 22 yılda TÜBİTAK burs ve destek programları aracılığıyla 34 milyar liralık bir destek sağladıklarını belirtti. Medikal sektörde üretim ve teknoloji geliştirme süreçlerinin bağımsız unsurlar olarak düşünülmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Kacır, “Medikal alanındaki yenilikçi fikirlerin pratiğe dönüşmesi, uzun süreli mühendislik, tasarım, prototipleme ve test süreçlerinin bir sonucudur. Bu bakış açısıyla, TÜBİTAK bünyesinde yürüttüğümüz ve desteklediğimiz projelerle sağlık alanında birçok yenilikçi ürün geliştirilmiş ve ticarileştirilmiştir. Ar-Ge merkezlerimiz ve teknoparklarımız, medikal inovasyon projelerinin yüksek katma değerli ürün ve hizmetlere dönüştürülmesinde öncü bir rol üstlenmektedir” dedi.
Kacır, sağlık alanında yerli üretim ve teknolojiye yönelik atılan adımların başarılı sonuçlar verdiğini, 73 Ar-Ge merkezi ve teknoparklarda 893 teknoloji girişiminin sağlık alanında araştırma projelerine destek aldığını aktardı. 2016 yılında üretilen ilaçların yerlilik oranının kutu bazında yüzde 75, değer bazında ise yüzde 42 iken, geçtiğimiz yılın ilk altı ayında kutu bazında bu oranın yüzde 90’a, değer bazında ise yüzde 56’ya yükseldiğini ifade etti. Tıbbi cihaz ihracatının, 2017 yılında ithalatı karşılama oranının yüzde 23 iken, günümüzde bu oranın yüzde 48’e çıktığını belirten Kacır, önümüzdeki dönemde TÜBİTAK, üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle Türkiye’nin bilimsel araştırma altyapısını daha da güçlendireceklerini söyledi. Uzun vadeli kalkınma hedefleri doğrultusunda, yerli üretim ve Ar-Ge yatırımlarını destekleyecek bir kamu alım stratejisi geliştireceklerini de belirtti.
Bakan Kacır, zirvedeki stantları gezerek, sektör temsilcilerinden ürünler hakkında bilgi aldı.