USD38,77
%-0.04
EURO43,65
%-0.24
EURO/USD1,12
%-0.19
BIST9.390,51
%1.20
Petrol64,22
%0.49
GR. ALTIN4.132,97
%-0.26
BTC4.016.267,65
%0.40
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türk Somonu Hasadı Başladı, İhracat Rekoru Hedefi

Türk Somonu Hasadı Başladı, İhracat Rekoru Hedefi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğu Karadeniz‘de Eylül-Kasım ayları arasında, barajlardan denize bırakılan somonların hasadına start verildi. Bu dönemde, yaklaşık 4 kilograma ulaşan somonların toplanmaya başlandığı bildirildi.

Hasat süreci 1 Temmuz’a kadar devam edecek. Denizde toplanan somonlar, titizlikle fabrikalarda işlenerek dünyanın farklı ülkelerine ihraç edilmek üzere paketleniyor. Ülkemizde kişi başına balık tüketimi 7.2 kilogramken, Japonya’daki bu oran 65 kilogramı buluyor. 2024 yılında somon ihracatından yaklaşık 500 milyon dolar döviz elde edilmesi planlanırken, yine bu yılın ilk dört aylık döneminde bu rakam 117 milyon dolara ulaştı.

İhracatın önemine değinen Politek Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Talha Altun, “Bölgemizde fındıktan sonra en büyük ihracat kalemlerinden biri somon” ifadelerini kullandı. Eylül-Ekim-Kasım ayları arasında denize bırakılan balıkların yaklaşık 7 ay boyunca kafeslerde büyütüldüğünü belirten Altun, “Hasadımıza başladık. Nisan-Mayıs-Haziran dönemleri sonunda 1 Temmuz’a kadar hasat süreci son buluyor. İşlediğimiz ürünleri yurt dışına ihraç etmeye devam edeceğiz. 500 gramlık balıkların denizde ortalama 3-4 kilograma ulaştığında hasat tamamlanmış oluyor” açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz yıl somon ihracatından 500 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandığı, bu yılın ilk dört aylık döneminde ise 117 milyon dolara ulaşıldığı açıklandı. Altun, “2024 yılına 500 milyon dolarlık bir hedefle ilerliyoruz. Umarım bu yıl, önceki yılı geçeceğiz. Türk somonu özellikle Rusya, Japonya, Kanada ve son dönemde artan taleplerle Fransa’ya ihraç ediliyor” diye ekledi.

Türk somonunun lezzetinin, Norveç somonuna göre daha yüksek olduğunu ifade eden Altun, “Türk somonu, Norveç somonuna göre daha kaliteli ve lezzetli bir balık. Renk ve tat açısından Omega-3 ve Omega-6 değerleri de daha yüksek” şeklinde konuştu. Altun, Türk somonunun özellikle Karadeniz Bölgesi’nde, denizdeki tuzluluk oranının diğer denizlere göre düşük olmasından dolayı tercih edildiğini belirtti.

Türkiye’de balık tüketim miktarının kişi başına 7.2 kilogram olduğunu, Japonya’da ise bu rakamın 65 kilograma kadar yükseldiğini hatırlatan Altun, “Üretim alanlarımız Trabzon, Rize ve Artvin ile sınırlı değil; Ordu, Samsun ve Sinop’a kadar uzanıyor. Somon ihracatının tamamı neredeyse Karadeniz bölgesinden geliyor. Diğer bölgelerde, tuzluluk oranı dolayısıyla somon üretimi mümkün olmuyor. İç tüketimimizi artırmak amacındayız, çünkü Avrupa’da ortalama 28 kilogram, Japonya’da ise 65 kilogramda” dedi.

Norveç’in yıllık somon üretim miktarı 2 milyon ton civarındayken, Türkiye’nin bu rakamı sadece yüz bin ton civarında olduğunu belirten Altun, “Türk somonu ihracatı 2016 yılında başladı ve biz şu anda oldukça düşük seviyelerdeyiz. Norveç ve Şili gibi dünyadaki büyük üreticilerin yanında yer alabilmek için farkındalığımızı ve kalitemizi artırmalıyız. Norveç yıllık yaklaşık 2 milyon ton, Şili ise 1 milyon ton üretim gerçekleştiriyor. Türkiye’nin ise yaklaşık yüz bin ton ile ciddi anlamda katetmesi gereken çok yolu var” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türk Somonu Hasadı Başladı, İhracat Rekoru Hedefi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!