Sürat Kargo, uluslararası e-ticaret platformu WORLDEF’in düzenlediği WORLDEF ISTANBUL 2025 fuarında sahne aldı.
Şirketten gelen bilgilere göre, Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz, Yenikapı Etkinlik Alanı’ndaki Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen fuar sırasında soruları yanıtladı.
Açıklamasında Oğuz, şirketin toplam iş hacminin yüzde 80’inin e-ticaret gönderilerinden oluştuğunu vurguladı. Bu kargo talebini karşılayabilmek için teknoloji odaklı bir dönüşüm sürecine girdiklerini ifade etti.
Oğuz, “Değer yaratma süreçlerinde pazarın gelişen dinamiklerine uyum sağlamak, öncülük etmek ve pazaryerleriyle iş birlikleri kurmak önceliğimiz. Müşteri talebi olmaksızın onlara yol gösterme, pazarı dönüştürme hedefiyle ilerliyoruz. Tüm yatırımlarımızı bu vizyon doğrultusunda yapıyoruz. Dijitalleşiyor, veri temelli kararlar alıyor ve modern platformlara yatırım yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
Yeni teknolojilerin ve yapay zekanın sektöre entegrasyonunu olumlu bulduğunu dile getiren Oğuz, dijitalleşme ve yapay zeka uygulamalarında insanı dışarıda bırakmayan bir süreç geliştirdiklerini, bu sayede daha fazla insanı sisteme dahil ettiklerini kaydetti.
Geliştirdikleri Sürat Servis Platformu (SSP) ile canlı kurye konum takip imkanı sunduklarını belirten Oğuz, rotalama süreçleri, teslimat zamanının güncellenmesi ve Süratli Esnaf Noktalarına (SEN) dinamik yönlendirme gibi özelliklerle kullanıcı deneyimini iyileştirdiklerini aktardı.
Oğuz, “SSP platformu, anlık kurye performans takibi, gerçek teslimat süreleri ve teslimat anına kadar yer güncellemeleri gibi olanaklar sağlıyor. Ayrıca, e-ticaret lojistiğinde yapılan regülasyonların sektörümüz için faydalı olduğunu belirtmek isterim. Önceden teslimatta kimlik numarası ve imza alınması zorunluydu, ancak artık bu zorunluluk kaldırıldı. Dijitalleşme, hızın yanı sıra kişisel bilgilerin korunmasına da katkı sağlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Şeffaflık kavramını geniş bir şekilde tanımladıklarını vurgulayan Oğuz, kargo bekleyen müşterilerin kendilerine gönderilen link aracılığıyla paketlerini teslim edecek kişinin fotoğrafını ve araç bilgilerini görebildiklerini paylaştı.
Son yıllarda teknoloji ile hızlı bir büyüme yaşadıklarını dile getiren Oğuz, yıllık gönderi adetlerinin 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 7 büyüdüğünü, özellikle son çeyrekte büyümenin yüzde 20’ye ulaştığını ifade etti. 2020 yılından günümüze artışın yüzde 50’ye yakın olduğunu belirtti. Operasyonel iyileştirmeler ile dijitalleşmenin bu büyümeyi sağladığını vurguladı. 2025’in ilk çeyreği verilerine göre günlük gönderi sayısının geçen yıla göre yüzde 15’in üzerinde arttığını gördüklerini aktardı. Geçen yıl ilk çeyrekte 304 bin olan günlük gönderi sayısının bu yıl 400 bini bulduğunu ifade etti.
E-ticaret sektörünün yurt dışı operasyonları konusunda kendilerini ihracat elçisi olarak gördüklerini aktaran Cem Oğuz, “Hedefimiz Türkiye merkezli, global hedefli teslimat yapımızı kuvvetlendirmek. Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetleri ve Körfez ülkelerine yönelik stratejik yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Bunun yanında teknoloji, operasyon ve insan odaklı bir uluslararası vizyon kazanmaya çalışıyoruz. Lojistikteki iyileştirmelerle bu hedefimizi desteklemek önceliğimiz. Ekibimiz ve paydaşlarımızla birlikte hızla koşmaya devam ediyoruz. İşimizi yaparken her aşamada sosyal faydaları gözetmeyi önemsiyoruz. Süratli esnaf noktaları ve KOBİ’lere özel mikro ihracat destekleri ile bunu sağlıyoruz. Biz büyürken, paydaşlarımızın da yanımızda büyümesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.