BAHAR YAKAR/EMİNE ALEYNA BAŞOĞLU – Yaz mevsiminin gelişiyle birlikte güneş gözlüğü kullanımı artarken, uzmanlar, piyasada bulunan sahte ve kalitesiz ürünlere karşı vatandaşları uyarıyor.
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, AA muhabirine sunduğu bilgilerde, güneş gözlüğü alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.
Kızıloğlu, “Gözlük, belirli standartlara uygun olarak üretilmiş olmalıdır. Üzerinde, güvenlik ve kalite standartlarına sahip olduğunu belirten CE belgesi gibi ibareler yer almalı ve sertifikalı olmalıdır.” dedi.
Ultraviyole (UV) ışınlarının gözlük seçiminde en kritik faktör olduğunu vurgulayan Kızıloğlu, “Gözlüğün, ışınları yüzde 100 filtrelediğini gösteren ‘UV 400’ ibaresi taşıması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
Sahte güneş gözlüklerinin UV ışınlarından koruma sağlamadığını ve yalnızca renkli camdan ibaret olduğunu belirten Kızıloğlu, bu durumun sağlık için olan risklerine dikkat çekti. “UV ışınları, kısa ve uzun vadede gözde kalıcı hasar yaratabilir. Uzun vadede, katarakt gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. UVA ışınları, retinaya ulaşarak burada hasar oluşturabilir. Kısa vadede ise cam kalitesinin düşüklüğü nedeniyle bulanık bir görüş meydana gelebilir. Bu da baş ağrısı, göz yorgunluğu ve psikolojik olarak stresli hissetmeye neden olabilir.” ifadelerini kullandı.
Güneş gözlüğü takmanın öneminin altını çizen Kızıloğlu, kalitesiz gözlüklerin göze daha fazla zarar verdiğini belirtti. “Kalitesiz cam kullanımı sonucu bulanık bir görüş oluşabilir ve bu da baş ağrısı veya mide bulantısına yol açabilir. Yetersiz koruma, yaşam kalitesini düşürecektir.” diye ekledi.
Kızıloğlu, özellikle çocukların sahte güneş gözlüğü kullanmasının onların görme gelişimini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekerek, “Bu tür gözlükler, dikkat eksikliği gibi sorunlara neden olabilir. Güvenilir optik mağazalarından sertifikalı gözlük almasına özen göstermeliyiz.” dedi.
Yüksek enerjili UV ışınlarının üç farklı türde olduğunu kaydeden Kızıloğlu, “UVC ışınları ozon tabakası tarafından engelleniyor ve dünyaya ulaşmıyor. Ancak UVB ve UVA ışınları zararlıdır. Güneş gözlüğü bu ışınları yüzde 100 filtrelemelidir. Çünkü bunlar, göz çevresinde kanser ve tümör oluşumuna yol açabilir.” açıklamasında bulundu.
Kızıloğlu, polarize camların yansımaları süzdüğünü ve özellikle uzun yolculuk yapan şoförler ile balıkçılar için daha iyi bir görüş sağladığını ifade etti.
Gözlüğün sahte olup olmadığını anlamak için çeşitli yöntemlerin bulunduğunu belirten Kızıloğlu, “Çerçeve kalitesine bakarak anlayabilirsiniz. Hafif kırılgan olan gözlüklerin sahte olma ihtimali yüksektir. Eğer camlar arasında renk tonu farkı varsa veya gözlüğü taktığınızda bulanık görüyorsanız, bunlar sahte gözlüğün işaretleri olabilir. Ancak en güvenilir bilgi, sertifika ile doğrulanan gözlüklere sahip olmaktır.” şeklinde konuştu.
Kızıloğlu, cam renginin UV korumasıyla doğrudan ilişkili olmadığını ve gözlüğün kullanım amacına göre farklı renklerin tercih edilebileceğini de belirtti. “Araba kullananlar için genellikle gri, yeşil veya kahverengi cam öneriyoruz; bu, trafik ışıklarında bozulma olmadan net bir görüş sağlar. Kayak yapanlara ise mavi ışığı iyi süzen amber rengindeki camlar tercih edilebilir.” dedi.
Bunun yanı sıra, koyu camların UV ışınlarından koruduğunu gösteren bir işaret olmadığını aktaran Kızıloğlu, sahte koyu renk gözlüklerin göz bebeklerini büyüterek zararlı ışınların daha fazla girmesine yol açabileceğini sözlerine ekledi.