Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde çiftçiler, yaz aylarında tarım arazilerini sulamak için çeşitli tedbirler almaya başladı. Üretici Ahmet Ur, 700 bin TL harcayarak arazisine bir sulama göleti inşa etti ve bu sayede 100 dekarlık tarım alanını sulamayı planlıyor.
Alemşahlı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ahmet Ur, kendi imkanlarıyla 6 bin ton su kapasitesine sahip bir havuz oluşturdu. Su geçirmez özel naylonla kaplanan havuzun etrafı tel örgülerle çevrildi ve “Havuza girmek tehlikeli ve yasaktır” uyarı levhası asıldı. Bu sulama göleti aracılığıyla Ur, yaz aylarında 100 dekarlık tarım arazisini sulama imkânı bulacağını ifade ediyor.
Su sıkıntısıyla başa çıkma çabası
Aht Ur, su sıkıntısı yaşamamak için yaptığı yatırımı şu sözlerle değerlendiriyor: “Yeterli yağış olmaması nedeniyle yaz aylarında arazilerimi sulamakta zorluk çekiyordum. Çözüm arayışım sonucunda küçük ölçekli bir gölet inşa ettim. Bu gölet 6 bin ton kapasiteye sahip; 10 metre derinlik, 30 metre genişlik ve 60 metre uzunluğa sahip. Derinkuyu sondaj pompasından suyu alarak göletimi dolduruyorum ve böylelikle 100 dekarlık tarım alanımı 20 günde rahatlıkla sulayabiliyorum. Ayrıca bu sayede enerji tasarrufu yapıyorum. Göletim, potansiyel orman yangınları durumunda helikopterlerin su almasına da olanak tanıyacak.”
Derin sondaj kuyuları yaygınlaşıyor
Sarıgöl ve çevresinde, su sıkıntısını çözmek amacıyla küçük sulama göletlerinin yaygınlaştığı gözlemlenirken, çiftçilerin yaz aylarında arazilerini sulamak için 250-400 metre derinliğinde sondaj pompalarına yöneldiği bildiriliyor. Yüksek maliyetler nedeniyle, ortak kullanımla yapılan sondaj çalışmaları da dikkate değer bir artış göstermekte.
Jeoloji mühendisinden sondaj açıklaması
Bölgede serbest çalışan Jeoloji Mühendisi Rukiye Yörük, son yıllarda karşılaşılan su sıkıntısının ardından sondaj pompa izin taleplerinin ciddi şekilde arttığını belirtiyor. Yörük, “Sadece Sarıgöl ovasında, 2024-2025 yılları arasında 1500 sondaj ruhsatı alınmış durumda. Sarıgöl’de 12 sondajcı gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor. Yeraltı sularının 300 metre derinliğe kadar indiğini gözlemliyoruz. Talep artıyor ve yeraltı suyu bulmak için son teknolojik cihazları kullanmaktayız. İlçenin farklı bölgelerinde yeraltı suyu derinlikleri değişiyor, ancak su seviyesinin giderek derinleşmesi, suyun mineral madde miktarının artmasına neden oluyor.” şeklinde konuştu. – MANİSA