Koç Üniversitesi, Hemşirelik Haftası vesilesiyle “Hemşirelerimiz. Geleceğimiz. Hemşirelerin sağlığını ve refahını iyileştirmek, ekonomileri güçlendirir” teması altında bir sempozyum düzenledi.
Üniversiteden gelen bilgilere göre, etkinlik, Koç Üniversitesi Hastanesi Sağlık Bilimleri Kampüsü’ndeki Dr. Nusret Arsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sempozyuma, dünya genelinden sağlık çalışanları, öğrenciler ve uzmanlar katılım gösterdi.
Açılış konuşmaları, Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duygu Gözen, Koç Üniversitesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Şahika Mert, Vehbi Koç Vakfı (VKV) Sağlık Kuruluşları Üst Yöneticisi (CEO) Erhan Bulutcu ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barış Ata tarafından yapıldı.
Söz konusu etkinlikte, Prof. Dr. Gözen, hemşirelik mesleğinin geleceği şekillendiren en önemli unsurlardan biri olduğuna dikkat çekti.
Hemşirelik eğitiminin, mesleğin kalitesinin yanı sıra toplum sağlığının geliştirilmesi, korunması ve sürdürülmesinde kritik öneme sahip olduğunu dile getiren Gözen, “Hemşirelik eğitimi yalnızca teorik bilgi ile sınırlı kalmamalı; bununla birlikte, pratik becerilerin geliştirileceği gerçekçi bir eğitim ortamı sağlanmalıdır. Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak öğrencilerin klinik eğitim fırsatlarını artırmak ve mezuniyet öncesinde kaliteli, simülasyon ve yapay zeka ile desteklenmiş eğitim almalarını sağlamak, hemşirelik mesleğine olan güvenin artması açısından hayati önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
Gözen, hemşirelik eğitiminin toplum sağlığını geliştirmede, korumada ve sürdürmede kilit bir rol oynadığını belirtti ve eğitim standartlarının güncellenmesi ile öğrenciler için daha fazla klinik uygulama imkanı sağlanması gibi konulara ilişkin çabalarını sürdürdüklerini ifade etti.
“Yenilikçi eğitim yöntemleri ile hemşirelik eğitimi sunuyoruz”
Gözen, bu bağlamda öğrencilere yenilikçi öğretim yöntemleriyle eğitimin verildiğini vurgulayarak, teknolojik imkanlar, yapay zeka desteği ve sürdürülebilirliğin eğitim sürecine entegre edilmesi konusunda öğrenci ve öğretim üyelerine fırsatlar sunduklarını belirtti.
Türkiye’nin sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için sağlık çalışanlarına, özellikle hemşirelerin sağlığına ve refahına yatırım yapılmasının önemine değinen Gözen, “Hemşirelerin yaşam kalitesinin artırılması, onların hak ettiği değeri almalarının yanı sıra dünya genelinde milyonlarca insanın daha kaliteli sağlık hizmetlerine erişimi ve toplum sağlığının iyileşmesini de sağlamaktadır.” dedi.
Gözen, her hemşirenin yalnızca bir sağlık çalışanı değil, aynı zamanda bir umut ve iyileşme kaynağı olduğunu ifade ederek şunları ekledi:
“Dünya Sağlık Örgütü, kaliteli eğitim almış hemşirelerin sayısının artması gereksiniminin giderek büyüyeceğini bildirmektedir. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında her bir hemşire, insan hayatını korumak ve iyileştirmek için var olmaya devam edecektir. Hep birlikte, hemşireliğin geleceğini güçlü bir şekilde inşa edeceğiz. Hemşirelerimizin sesinin duyulması, haklarının korunması ve değerlerinin artırılması amacıyla daha fazla çaba göstereceğiz.”