Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, “İmalatçı KOBİ’lere yaklaşık 30 milyar lira kredi imkanı sağlanacak” açıklamasında bulundu.
ASO’nun mayıs ayı meclis toplantısı, ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Ardıç, yeni kefalet paketi çerçevesinde imalatçı KOBİ’lere 30 milyar lira kredi imkanı sunulacağını ifade etti. Küresel ekonomik sistemin dönüşüm yaşadığını belirten Ardıç, “Dünya ekonomisi bu dönüşüm sürecinde, geleceği öngörmek gitgide zorlaşıyor. Tedarik zincirindeki kırılmalar, bölgesel iş birlikleri ve siyasi çatışmalar, üretimden lojistiğe, yatırımlardan güvenlik stratejilerine kadar çeşitli alanlarda dengeyi sarsıyor. Bu durum, yalnızca siyasi yansımalarla kalmayıp, ekonomik sistemlerin, sanayi stratejilerinin ve küresel rekabet dinamiklerinin de köklü değişimlerine yol açıyor. Artık daha bağlantılı, daha kırılgan ve daha belirsiz bir ekonomik ortamda bulunuyoruz. Bu süreçte özel sektör olarak üzerimize düşen görev, değişime karşı koymak yerine onu yönlendirmek olmalıdır. Yenilikçi ve esnek iş modelleri ile sadece krizleri aşmakla kalmamalı, aynı zamanda sürdürülebilir büyümeyi de sağlamalıyız. Bugün yaşadığımız zorluklar, geleceğin güçlü ve dirayetli şirketlerini inşa etmek için bir fırsat sunuyor. Unutmayalım ki, dönüşümü benimseyenler her zaman önde olacaktır.” dedi.
Sanayi üretim kapasitesinin son beş yıl içinde yalnızca yüzde 8 arttığını kaydeden Ardıç, “Mart ayında Sanayi Üretim Endeksi aylık yüzde 3,4, yıllık yüzde 2,5 artış göstermiş olsa da, çeyreklik bazda yüzde 2,2’lik bir daralma dikkat çekicidir. Maliyet kaynaklı gelişmeler, üretim kapasitelerimizi ciddi şekilde kısıtlıyor. Diğer yandan, Manşet PMI Endeksi, nisan ayında değişiklik göstermeyerek 47,3 seviyesinde kalmış ve sektörün performansında bozulmanın devam ettiğini göstermiştir. Faaliyet koşullarındaki duraksama eğilimi 13. aya ulaşmıştır. Nisan ayında 100,8 olan reel kesim güven endeksi, pandemi yılı olan 2020’yi dışarıda bırakırsak son 15 yılın en düşük seviyesini göstermektedir. Kapasite kullanım oranı ise son 23 ayın en düşük seviyesinde seyrediyor. Son yıllarda büyüme, tüketimin öncülüğünde gerçekleşirken sanayi ciddi oranda güç kaybetmektedir. Asıl sorunumuz, üretimden uzaklaşarak aşırı tüketim gerçekleştirmemizdir. Üretimi teşvik edecek yapısal dönüşümler mutlaka hayata geçirilmelidir.” şeklinde konuştu.
Ekonomideki zorlukların en büyük sebebinin maliyet artışları olduğunu vurgulayan Ardıç, “En büyük sorunumuz artan maliyetlerdir. Yüksek faiz oranlarının getirdiği finansman maliyetleri herkesin malumu. Üretici fiyat endeksi yüzde 22,5 iken, ticari kredi faizleri yüzde 60 düzeylerini aşmış durumda. İhracatımızda rekabet gücümüz her geçen gün azalırken mevcut pazarlarımızı kaybetme riskiyle de karşı karşıyayız. Pazara zararına ihracat yapan sanayicilerimiz mevcut. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Ücret maliyetlerimiz, rakip ülkelerdeki ortalamanın çok üzerine çıkmış durumda. Mevcut düzen acı bir tabloyu da beraberinde getiriyor, çalışanlarımız için geçerli olan ücretler tatmin edici değilken, işverenler içinse aşırı yüksek kalıyor. Bu durum, yapısal bir sorunun var olduğuna işaret ediyor. Ülkemizde verimlilik artışının sınırlı kalması, emeğin hak ettiği karşılığı alamamasına neden oluyor. Son beş yılda işçilik ücretleri yüzde 400’ün üzerinde artarken, enflasyon yüzde 260, döviz kuru ise yüzde 160 yükseldi. Sanayide giydirilmiş maliyetlerle çalışan bir işçinin aylık ücreti 2 bin dolara yaklaşmış durumda. Çalışanlar düşük ücretlerden şikayet ederken, sanayicimiz ise yüksek mali yüklerin altında boğulmaya çalışıyor. Bu yapısal çelişkilerin çözülmesi, üretim sürdürülebilirliği ve toplumsal refah açısından hayati öneme sahiptir. Bu bağlamda, gelir vergisi basamakları ve oranlarının gözden geçirilmesi, çalışanlarımızın net ücretlerinde artış sağlanması adına kritik bir adım olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
KOBİ’lere 30 milyar lira kredi fırsatının müjdesini veren Ardıç, “Yeni kefalet paketi aracılığıyla imalatçı KOBİ’lere yaklaşık 30 milyar lira kredi sağlanacak. Bu destek için Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Avrupa Birliği uyumlu yeni KOBİ tanımı, 25 Mayıs 2023 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre, yıllık çalışan sayısı 250’den az olan ve yıllık cirosu veya mali bilançosu 500 milyon Türk lirasını geçmeyen işletmeleri KOBİ olarak tanımlıyoruz. Avrupa Birliği’nde bu rakam ciro için 50 milyon euro, mali bilanço içinse 43 milyon euro seviyesindedir; yani bizdeki tanımın neredeyse dört katıdır. KOBİ tanımımızın güncellenmesi kaçınılmaz bir hal almıştır. 500 milyon Türk lirasının, Avrupa standartlarına ya da en azından onun yarısına, yani 1 milyar Türk lirasına çıkarılması gerektiği düşüncesindeyim. Son iki yılda yaşanan enflasyon oranları da bu güncellemeyi zorunlu hale getiriyor. Ayrıca, finansman ihtiyacının büyüklüğü düşünüldüğünde, bu tür desteklerin daha geniş kapsamlı olarak uygulanması faydalı olacaktır. Güçlü sermaye yapısına sahip bankacılık sektörümüzün reel sektöre kredi akışını artırmaya yönelik mekanizmaları hayata geçirmesi, üretim ve istihdam açısından kritik öneme sahiptir. Bu çerçevede, nefes kredilerinin yeniden devreye alınması ve Merkez Bankası’nın selektif kredi politikalarının etkinliğinin artırılması, sanayimizin sürdürülebilir büyümesine büyük katkılar sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Gençlerin, kadınların ve insan gücünün ekonomik dönüşümde ve değişimde yer almaları gerektiğine işaret eden Ardıç, “Eğer gençlerimizi, kadınlarımızı ve tüm insan kaynağımızı bu dönüşüm sürecine dahil edemezsek gelecekte sıkıntılarla karşılaşacağımız aşikardır. Dönüşüm ve değişime dair bir örnek vermek gerekirse, mevcut işlerin yüzde 47’si insanlar tarafından, yüzde 22’si makineler ve yüzde 30’u ise insan-makine iş birliğiyle yürütülmektedir. 2030 yılı itibarıyla işlerin büyük bir kısmının insan-makine iş birliği ile yürütülmesi bekleniyor. Hem firmalarımızın hem de kamu otoritesinin bu yapıdaki değişimleri yakından takip etmesi ve gelişmelere hızla uyum sağlayacak politikalar geliştirmesi, istikrarlı büyüme için son derece önemlidir.” dedi.
– ANKARA