Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Konya’nın Ereğli ilçesindeki Karaman- Ulukışla hızlı tren şantiyesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Hattın detaylarıyla ilgili bilgi veren Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu:
“Karaman- Ulukışla hızlı tren hattı, gerçekten büyük bir dönüşüm sağlaması beklenen bir projedir. Projemiz, Karaman Garı’nın ardından Sudurağı, Ayrancı, Ereğli, Çakmak ve Ulukışla olmak üzere toplam beş istasyon içeriyor. Aynı zamanda, iki tünel, 52 alt ve üst geçit, 15 köprü ve 147 menfez inşa edilecek. Hattımızın yük kapasitesi yıllık 33,48 milyon ton, yolcu potansiyeli ise 2,73 milyon yolcu olarak öngörülüyor. Hattın tamamlanmasıyla birlikte Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep’teki üretim ve lojistik merkezlerine ulaşım da sağlanacak. Bu sayede, bu bölgelerin Anadolu ile bağlantıları hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilerek, ekonomiye katkısı artacaktır. Ayrıca, Mersin’den hareket eden bir hızlı tren, Karaman, Konya ve Ankara üzerinden İstanbul’a ya da Afyonkarahisar üzerinden İzmir’e ulaşabilecek.”
‘ULUSLARARASI PAZARLARA ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRACAK’
Bakan Uraloğlu, Karaman-Ulukışla hızlı tren projesinin 2027 yılı içinde faaliyete geçmesini amaçladıklarını söyleyerek, “Altyapı ve üstyapı işlerinde yüzde 92,5 fiziksel ilerleme kaydettik. Bu yılın sonunda tüm çalışmaları tamamlamayı hedefliyoruz. Elektrifikasyon işlerinde ise yüzde 5’lik bir ilerleme sağladık ve sinyalizasyon çalışmalarına yakın bir zamanda başlayacağız. Bu çalışmalar tamamlandığında, 2027 yılı içerisinde hızlı tren işletmeciliğine geçmeyi hedefliyoruz. Burası sadece bir ulaşım projesi değil; aynı zamanda bölgesel kalkınmayı hızlandıracak, Mersin Limanı üzerinden uluslararası pazarlara erişimi kolaylaştırarak, ülkemizin lojistik altyapısını güçlendirecektir. Ayrıca kara yolu yük taşımacılığının demir yoluna geçişi, karbon emisyonlarını azaltarak çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, Ereğli ziyaretinin ardından Karaman’a geçti.