Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yaparak, “Üreticinin riski artmakta, maliyetler yükselmektedir ve çiftçimizin dayanıklılığı her geçen gün azalmaktadır” ifadelerini kullandı.
Başkan Doğan, 2022-2025 yılları arasında Şubat ayında, özellikle Adana, Mersin ve Hatay’ı etkileyen dört günlük şiddetli don olayını hatırlatarak, Mart ayında Türkiye genelinde 65 ilde yoğun don, dolu ve kar yağışlarının büyük hasarlara yol açtığını belirtti. Doğan, “Bu afetler neticesinde birçok tarım ürünü ciddi zarar gördü ve çiftçimizin emeği heba oldu. Artan doğal afetler ile birlikte üreticinin karşılaştığı riskler büyümekte, maliyetler yükselmektedir. Çiftçilerimizin üretim maliyetleri artarken, finansmana erişimleri de giderek zorlaşmaktadır” dedi.
Doğan, traktör, ekipman ve tarımda kullanılan diğer temel üretim araçlarında uygulanan yüzde 10 oranındaki KDV’nin çiftçilerin sermaye yatırım kapasitelerini olumsuz etkilediğini ifade etti. “Yüksek girdi maliyetleri uluslararası rekabet gücümüzü zayıflatıyor. Mısır, İran, Fas ve Çin gibi ülkelerde tarım sektörüne sağlanan destekler göz önüne alındığında, Türk çiftçisinin rekabet şansı giderek azalıyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızdan, çiftçilerin hak ve menfaatlerinin korunması adına traktör, ekipman, edevat ve zirai ilaçlarda uygulanan KDV oranının sıfıra indirilmesini talep ediyoruz. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi, çiftçilerimizin üretime devam edebilmesi ve ülkemizin gıda güvenliği için gerekli bir durumdur. Çiftçimize sahip çıkmak, ülkemizin geleceğine sahip çıkmak demektir” şeklinde konuştu. – ADANA