USD39,10
%0.04
EURO44,46
%0.52
EURO/USD1,14
%0.74
BIST9.356,04
%-1.26
Petrol64,78
%0.53
GR. ALTIN4.202,26
%1.92
BTC0,000000
%0
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Gaziantep’te Firik Sezonu Coşkuyla Başladı!

Gaziantep’te Firik Sezonu Coşkuyla Başladı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep’in Araban ilçesinde, geleneksel yöntemlerle firik sezonu başlamış durumda. Damaklarda unutulmaz bir tat bırakan firik pilavının zahmetli süreci, Araban Ovası’nda firik ütümü ile hayata geçiriliyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tahıl ambarı olarak bilinen Gaziantep’in Araban ilçesi, makarnalık sert durum buğdayının verimli topraklarıyla öne çıkıyor. Her yıl mayıs ayının sonlarına doğru gerçekleştirilen firik üretimi, özellikle Eski Altıntaş, Esentepe, Fakılı ve Doğan mahallelerindeki bilinçli ve deneyimli çiftçiler tarafından uzun yıllardır geleneksel yöntemlerle sürdürülüyor. Firik yapım süreci, buğdayın sararıp olgunlaşmadan yeşil firik seviyesine ulaşmasıyla başlıyor. Bu aşamada, traktörün arkasına bağlanan biçim aparatı ile buğday biçilerek hasat ediliyor. Henüz yeşil olan başaklar, saplarıyla birlikte bir gün önceden biçilip tarlada güneşte kurutuluyor.

2025 firik sezonunun açılışı, Araban Ovası’nda gerçekleştirilen bir etkinlikte kutlandı. Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun’un organize ettiği programa, Araban Kaymakamı Özgür İşçimen de katılarak çiftçilerle birlikte firik ütümü yaptı. Kaymakam İşçimen, Esentepe Mahallesi’nden çiftçi Kasım Demir’i firik ütümü yaptığı tarlasında ziyaret ederek, firik sezonunun hayırlı ve bol kazançlı olmasını diledi. Demir’den firik ütümü hakkında bilgi aldıktan sonra, eline dirgen alarak yeşil buğday harmanında firik ütümü gerçekleştirdi.

Firik sezonunun önemi hakkında bilgi veren Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, “Yılda sadece 8 ile 10 gün gibi kısa bir zaman diliminde yapılabilen Araban firiğinden elde edilen etli firik pilavı, Gaziantep’in vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almakta. Bunun yanı sıra, firik pilavı Gaziantep’in coğrafi işaret tescilli ürünlerindendir. Çiftçilerimiz, arazinin sulu ya da kuru olmasına göre bir dönüm buğdaydan 600 ile 700 kilogram arasında rekolte elde etmektedir. Buğday başakları olgunlaşmadan yeşilken biçilip, kendi saplarıyla yakılıp sık sık çevirilmezse lezzeti ve tadı bozulur. Firik yapımı her çiftçi için kolay bir iş değil; yüksek maliyetli ve zahmetli bir süreçtir. Kuzu eti ile birlikte firik pilavının yaygın olarak hazırlandığı Arap ülkeleri, Gaziantep’ten her yıl tonlarca firik ithal etmektedir. Gaziantep ve çevre illerde oldukça popüler olan firik pilavı, bölgenin eşsiz tatları arasında bulunmaktadır.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gaziantep’te Firik Sezonu Coşkuyla Başladı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!