Şanlıurfa, Türkiye’nin önde gelen tarımsal üretim merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu kapsamda, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından geliştirilen “Hızır” adlı mikrobiyal gübre, resmi olarak tescillenerek piyasaya sunuldu.
GAPTAEM bünyesinde Ziraat Yüksek Mühendisi Şahimerdan Türkölmez öncülüğünde yapılan yaklaşık dört yıllık çalışmalar sonucunda geliştirilen “Hızır” mikrobiyal gübresi, çiftçilerin hizmetine sunuldu. Uygun tescil işlemleri tamamlandıktan sonra gübre, tarım sektöründe önemli bir alternatif olarak yerini aldı.
GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, organik tarımın günümüzdeki önemine vurgu yaparak, enstitü tarafından kimyasal gübrelere alternatif olarak geliştirilen mikrobiyal gübre hakkında bilgi paylaştı. Çetiner, bu gübre ile yapılan deneylerde bitkilerde dayanıklılık ve verim artışının gözlemlendiğini belirtti. Ayrıca, topraktaki yarayışı olmayan fosforun kullanılabilir hale getirilmesinin bu gübrenin özelliklerinden biri olduğunu ifade etti.
Çetiner, gübreye “Hızır” ismini vermelerinin sebebini, bütün bitkilerde sağladığı faydalara bağladı. “Hızır, mikrobiyal bir gübre olup, toprakta bitkinin kök yapısını geliştirici enzimler üretiyor. Bu sayede bitkilerin gelişimine olumlu katkılar sağlıyor. Özellikle fıstıkta büyük verim artışı sağlıyor ve kurumalara karşı etkili bir tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor.” şeklinde konuştu.
Son dönemlerde buğdayda da denemeler yaptıklarını belirten Çetiner, “Hızır gübresi uygulanan buğday ile uygulanmayan buğday arasında boy, kök yapısı ve verim açısından belirgin farklılıklar gözlemledik.” dedi.
Çetiner, ayrıca kimyasal gübre kullanımını azaltarak organik tarım için yeni bir seçenek oluşturma hedeflerini dile getirdi. Gübre, enstitünün satış ofisinden 1 litrelik, 5 litrelik ve 10 litrelik paketler halinde çiftçilerin erişimine sunulmaya başladı.