USD38,44
%0.01
EURO43,82
%-0.29
EURO/USD1,14
%-0.4
BIST9.246,68
%-0.65
Petrol63,80
%-1.53
GR. ALTIN4.090,30
%-1.02
BTC3.653.736,85
%0.03
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Fındıkta Külleme Mücadelesi İçin Uyarılar!

Fındıkta Külleme Mücadelesi İçin Uyarılar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SAMSUN (İHA) – Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, üreticilere külleme hastalığına karşı tedbir almaları konusunda önemli uyarılarda bulundu. Sağlam, fındık bahçelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve hastalık belirtileri ortaya çıktığında hemen kimyasal mücadeleye geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Samsun’daki fındık bahçelerinde iklim değişikliği etkisiyle yaygın olarak görülen külleme hastalığı, zamanında müdahale edilmediğinde ciddi verim ve kalite kayıplarına yol açabiliyor. Üreticilerin, bahçelerini sık sık kontrol ederek hastalık belirtilerine karşı gerekli önlemleri almasının büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

İbrahim Sağlam, konu ile ilgili yaptığı açıklamada,”Fındık bitkisinin başlıca hastalıkları arasında yer alan külleme, ilkbahar aylarında gelişim aşamasındaki yapraklar ve sürgünlerde kendini göstermektedir. Hastalık, rüzgar aracılığıyla hızla yayılarak bitkiler arasında geçiş yapar. Külleme hastalığının belirtileri, yaprağın üst yüzeyinde sarımsı lekeler ve renk değişimleri ile başlar. Hastalık ilerledikçe, yapraklar kahverengileşir, gevrekleşir ve zamanından önce dökülme meydana gelir. Genç sürgünlerde ise başlangıçta un serpilmiş gibi bir görüntü ortaya çıkmakta; daha sonra matlaşma ve kahverengileşme belirginleşmektedir. Özellikle erken dönemde enfekte olan çotanaklarda kuruma gözlemlenmektedir. Mücadele için, hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla yere dökülen yapraklar ve hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilip imha edilmelidir. Ayrıca, bahçenin nemini azaltarak iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışık alması için budama ve yabancı ot kontrolü yapılmalıdır,” şeklinde konuştu.

Fındık bahçelerinde külleme hastalığının sıcak hava koşullarına bağlı olarak nisan ayında görünmeye başladığını belirten Sağlam, “Hastalık belirtileri tespit edildiğinde derhal ilaçlama yapılmalıdır. Geçmiş yıllarda bahçede hastalık yaşanmışsa, belirtiler ortaya çıkmadan çotanak bağlama dönemlerinde de ilaçlama yapılması gerekmektedir. Hastalığın ciddiyeti, iklim koşulları ve kullanılan ilacın etkin süresi göz önünde bulundurularak, ikinci ve sonrası ilaçlamalar hasada kadar yapılmalıdır. İlaçlamada, Tarım Bakanlığı’nın tavsiye ettiği ruhsatlı bitki koruma ürünlerinden biri kullanılmalıdır. Ayrıca, ilaçlama işlemi sırasında çok sıcak ve güneşli günlerde öğle saatlerinden kaçınılmalıdır. Sırt pülverizatörleri veya motorlu hidrolik bahçe pülverizatörleri ile uygulama yapılması öneriliyor. İlaç etiket bilgilerine dikkat ederek, kullanıma uygun dozda ve zamanında tüm bitki yüzeylerini kaplayacak şekilde uygulama gerçekleştirilmelidir. İl ve ilçe müdürlüklerimiz, külleme hastalığı ile ilgili sürvey çalışmaları yaparak üreticilere eğitim ve yayım faaliyetleri sürdürmektedir. Üreticilerimizin, bu hastalığa bağlı ürün ve kalite kaybı yaşamamaları için fındık bahçelerini düzenli olarak kontrol etmeleri, hastalık belirtilerini gördüklerinde kimyasal mücadeleye geçmeleri ve ilaç uygulamalarını düzgün bir şekilde yapmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca, üreticilerimize hastalıklara karşı mücadelenin zamanında yapılması için il/ilçe müdürlüklerinden bilgi almalarını öneriyoruz,” dedi. – SAMSUN

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fındıkta Külleme Mücadelesi İçin Uyarılar!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!