9. Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi, Kuzey Makedonya‘nın başkenti Üsküp’te düzenlendi.
Zirve boyunca, Kuzey Makedonya ile ekonomik iş birliği ve yatırım fırsatları ele alınırken, iş insanlarının katılımıyla çok sayıda B2B görüşmesi gerçekleştirildi. Etkinlik, yarın Şahterm’in Üsküp’teki fabrikasının temel atma töreniyle devam edecek. Rumeli kökenli girişimcilerin Türkiye ve Balkanlar’daki sesi olmayı hedefleyen zirve, yoğun bir katılım ile hayata geçirildi. Zirveye, Kuzey Makedonya Başbakan Yardımcısı İzet Meciti, Avrupa İşleri Bakanı Orhan Murtezani, Enerji Bakanı Sanja Bojinovska, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy ve diğer önemli isimler katıldı.
“Balkan ülkeleriyle Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi, yüzde 12,5 artışla 23,4 milyar dolara ulaştı” ifadesi dikkat çekti.
Etkinlikte konuşan RUMELİSİAD Başkanı Murat Evke, “Geçmişimizin gölgesinde değil, o geçmişin ışığında büyüdük. Bugün burada, bin yıllık bir kültürün ve dayanışmanın yuvasındayız” dedi. Evke, “Rumeli’den Anadolu’ya kök salmış bir neslin evlatları olarak, sınırları haritalar çizebilir ama gönül coğrafyamızı kimse tarif edemez. Rumeli, çalışkanlık ve yenilikçiliğin harmanlandığı bir zihniyet alanıdır” şeklinde konuştu.
Evke, ayrıca Şahterm’in Üsküp’teki fabrikasının temel atma töreninin önemine değinerek, yatırım kararını alan Faruk Şahin’e ve süreçte destek olan Büyükelçi Ulusoy ile Halil Bedzeti’ye teşekkür etti.
Evke konuşmasına, “Şahterm’in yatırımı, Türkiye ve Kuzey Makedonya arasındaki ekonomik iş birliğinin güzel bir örneği olacak. Bu adım, diğer yatırımların da önünü açacaktır” diyerek devam etti. Rumeli kökenli iş insanlarının Bursa’dan 38 ülkeye uzanan yatırımları sayesinde 60 binden fazla kişiye istihdam sağladığını kaydetti. Üyelerin ihracatının geçen yıl yüzde 18 oranında artarak 2,6 milyar dolara ulaştığını belirten Evke, bu gelişmelerin ardındaki dayanışma ve ortak vizyonun da önemli olduğunu vurguladı.
Balkan Ekonomi Zirveleri’nin, sadece fikir paylaşımlarına değil, aynı zamanda somut projelere ve iş ortaklıklarına da ev sahipliği yaptığını ifade etti.
Balkan ülkeleriyle Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi, geçen yıl %12,5 artışla 23,4 milyar dolara çıktı. Bursa, Balkan ülkelerine ihracatta üst üste üçüncü yılı büyümeyle kapatırken, 2023 yılında yapılan ihracatın %18 artışla 900 milyon doları geçtiği bilgisi verildi.
Zirvede konuşan Kuzey Makedonya Başbakan Yardımcısı İzet Medziti, Türk iş insanlarının ülkelerine yaptıkları yatırımın devamlılığı için her türlü iş birliğine hazır olduklarını ifade etti.
Medziti, hükümetin Kuzey Makedonya’nın ekonomik altyapısını güçlendirme kararlılığını sürdürdüğünü belirterek, “Ülkemiz, iş dünyası için güvenilir bir ortak olmaya devam edecek.” dedi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik bir bağ olduğunu vurguladı.
Açılış konuşmasında söz alan Orhan Murtezani ise zirvenin, Türkiye-Kuzey Makedonya ilişkilerindeki güçlü bağların bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Murtezani, “Türkiye, bölgenin istikrarı için önemli bir ortaktır ve bu nedenle ilişkilerimizin gelişmesine büyük önem veriyoruz” dedi.
Kuzey Makedonya Enerji Bakanı Sanja Bojinovska ise Zirve’nin iki ülke için yeni ekonomik fırsatlar sunduğunu belirtti. Bojinovska, “Kuzey Makedonya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin her alanda gelişmesi gerekiyor” dedi.
Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik seviyede olduğunu ve ticaret hacminin 1 milyar dolara çok yaklaştığını ifade etti. “Ticaret hacmimizi 2 milyar dolara çıkarma iradesi mevcut” vurgusunu yaptı.
Ulusoy, Türk firmalarının Kuzey Makedonya’daki yatırım miktarının 2 milyar doları bulduğunu ve bu yatırımların 10 bin kişiye istihdam sağladığını aktardı. Ayrıca, 2024 yılında 280 bin Türk turistin Kuzey Makedonya’yı ziyaret etmesinin beklendiğini ve Türk Hava Yolları’nın Ohrid seferlerine başladığını duyurdu.
Selamlaşmaların ardından Şahterm Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Şahin, Şahterm’in beyaz eşya sektörü içinde önemli bir konumda olduğunu, Avrupa’nın en büyük fırın ısıtıcıları üreticisi olduklarını söyledi. Şahin, “Kuzey Makedonya’daki fabrikamız, endüstri 4.0 üzerine inşa edilecektir” diye ekledi.
Şahin ayrıca, “Rakipler doğuya yönelirken biz batıya geldik. Kuzey Makedonya’nın barışçıl bir ülke olması ve Mustafa Kemal Atatürk’ün köklerinin bulunduğu topraklarda üretim yapma arzumuz vardı,” ifadelerini kullandı.
Son olarak, “Kuzey Makedonya’yı Avrupa’nın elektrikli ısıtıcı üretim üssü haline getirme vizyonumuz var ve bunu başaracağımıza inanıyorum” şeklinde beyanda bulundu.