ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli‘nin, dünya genelinde ‘Mavi Nokta Ağı’ sertifikasına sahip ilk ulaştırma projesi olduğunu açıkladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Avrasya Tüneli’nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından oluşturulan ‘Mavi Nokta Ağı’ sertifikasyon sürecini başarıyla tamamladığını bildirdi. Uraloğlu, 24 Nisan’da Paris’teki OECD Konferans Merkezi’nde gerçekleştirilen törende, Mavi Nokta Ağı Genel Sekreteri tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Avrasya Tüneli yetkililerine sertifikalarının takdim edildiğini belirtti. Mavi Nokta Ağı’nın, sürdürülebilir ve kapsayıcı altyapı yatırımlarını teşvik etmeyi hedefleyen global bir girişim olduğunu ifade eden Uraloğlu, “Avrasya Tüneli, programın ‘şeffaf, kapsayıcı, Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerini destekleyen ve sürdürülebilirlik kriterlerini karşılayan’ şartlarını yerine getirerek bu sertifikayı alan ilk ulaştırma projesi olma onurunu taşıyor. Ülkemizden ilk kez bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası almış oldu. Avrasya Tüneli, dünya genelinde sertifikasyon sürecini tamamlayan ilk dört projeden biri olma özelliğini de taşıyor” şeklinde konuştu.
‘ÜLKE EKONOMİSİNE 2 MİLYAR DOLAR KATKI’
Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin açılışının 20 Aralık 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildiğini belirtti. “İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarını birbirine bağlayan 5 kilometrelik çift katlı deniz altı kara yolu tüneli olan Avrasya Tüneli, 8 yılı aşkın bir süredir İstanbul Boğaz geçişinde hızlı, ekonomik, güvenli ve çevre dostu bir ulaşım seçeneği olarak hizmet veriyor. Avrasya Tüneli’nin açılmasından bu yana toplamda 155 milyon araç geçti. Kozyatağı-Bakırköy koridoru göz önünde bulundurulduğunda, kullanıcılarına 8 yıl içinde 211 milyon saat zaman, 261 bin ton yakıt, 115 bin ton emisyon azalması ve 590 milyon araç/kilometre tasarruf sağlanarak ülke ekonomisine 2 milyar dolarlık katkıda bulunuldu. Sadece 2024 yılında zaman, yakıt, kaza maliyetleri ve emisyon tasarrufları sayesinde yaklaşık 445 milyon dolarlık ekonomik fayda elde edilmektedir” dedi.
‘YILLIK 322 BİN 880 KİLOVATSAAT ENERJİ ÜRETİYOR’
Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde, İşletme ve Bakım Binası ile Asya Havalandırma ve Trafo Binalarında 322 bin 880 kilovatsaat kapasiteli güneş enerjisi santrali çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. Uraloğlu, “546 panel, 5 inverter ve 280 güç optimizerinin yer aldığı GES, yıllık üretimi ile Avrasya Tüneli veri merkezlerinin elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Bu sayede enerji temiz kaynaklardan elde edilmektedir ve yaklaşık 3 bin 500 çam ağacına eşdeğer olarak yıllık 210 ton karbon emisyonunun azalmasına katkı sağlanmaktadır” şeklinde ifade etti.