Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Pendik’te yapılan YETKİNLİK Geliştirme ve İstihdam Merkezi’nin açılış töreninde dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, “Organize Sanayi Bölgeleri bünyesinde oluşturduğumuz 85 meslek lisesi ve 23 meslek yüksekokulu ile sanayicimizin gereksinim duyduğu nitelikli teknik elemanları yetiştiriyoruz. Kalkınma Ajanslarımız aracılığıyla, mesleki ve teknik eğitim alanında bugüne kadar 2,6 milyar lira destek sağladık,” ifadelerini kullandı.
Açılış töreninde konuşan Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı’nın liderliğinde son 22 yılda üretim ve teknoloji geliştirmeye öncelik verdiklerini belirterek, “Yurt genelinde ulaştırmadan sağlığa, turizmden ticarete, teknoloji ve savunma sanayine kadar her alanda somut eserler ortaya koyduk. Sıfırdan inşa ettiğimiz araştırma ve inovasyon ekosistemimizle, güçlü altyapıya sahip sanayi alanları ve nitelikli insan kaynağı ile Türkiye’yi küresel üretim merkezi haline getirdik,” dedi.
Bakan Kacır, gençlerin geleceğin yetkinlikleriyle buluşmasını sağlamak için Türkiye Yüzyılı’nda önemli adımlar attıklarını vurguladı. “Ülkemizin genç ve dinamik nüfusunu, yalnızca istatistiksel bir güç olarak değil, potansiyeli açığa çıkarılması gereken bir kalkınma aracı olarak değerlendiriyoruz. 10 model fabrikamızda, çalışanların bilgi ve becerilerini artırmak için yalın üretim, dijital dönüşüm ve enerji verimliliği konularında eğitimler sağlıyoruz,” dedi.
Bakan Kacır, üniversite öğrencilerine yönelik ‘Sektör Kampüste’ programı ile sektör profesyonellerinden zenginleştirilmiş ders alma imkanı sunduklarını da sözlerine ekledi. “Milli Teknoloji Uzmanlık Programlarımızla, teknoloji geliştirme ve katma değerli üretim alanlarında gençlerimizi geleceğin yetkinlikleri ile donatıyoruz,” şeklinde konuştu.
İstanbul ve Kocaeli’de açılan 42 yazılım okulunda gençlere, kendi kendine öğrenme esasına dayalı olarak ücretsiz yazılım eğitiminin verildiğini ifade eden Bakan Kacır, “Sanayicimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda kaliteli teknik elemanlar yetiştiriyoruz. Ayrıca Kalkınma Ajanslarımız aracılığıyla mesleki ve teknik eğitim alanındaki 623 projeye 2,6 milyar lira destek sağladık,” diye belirtti.
Yetkinlik Geliştirme ve İstihdam Merkezi’nin açılışında, sanayi ve hizmet sektörlerinde nitelikli iş gücü yetiştirme hedefini yineleyen Kacır, “Merkezimizde otomasyon, kalite kontrol, endüstriyel yazılım gibi alanlarda eğitim veriyoruz. Şu ana kadar 276 gencimiz eğitim aldı ve ilk fase bin 500 gencimize eğitim vermeyi hedefliyoruz,” ifadelerini kullandı.
Bakan Kacır, ayrıca strateji belgeleri doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Kolejleri kuracaklarını belirtti. Bu kolejlerin, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine deste sağlamak amacıyla eğitim modellerinin ve programlarının şekillendirileceğini söyledi. Ayrıca her bölgenin öncelikli sektörlerine göre özelleştirilmiş eğitim programları geliştireceklerini vurguladı. Dijital beceri eğitim programları ile nitelikli iş gücünün sürekli güçlendirilmesini amaçladıklarını da ekledi.