Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Başkanı ve TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu ile GSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Sanayi Odaları Konseyi Başkan Vekili Adnan Ünverdi, “TOBB Türkiye Ekonomi Şurası” programında sanayicilerin karşılaştığı sorunları dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen “Ekonomi Şurası” programında, iş dünyasının talepleri ve beklentileri katılımcılarla paylaşıldı.
Konuşmasında tekstil sektörü ve genel sanayi dünyasının karşılaştığı en önemli sorunların maliyetler, belirsizlikler ve destek ihtiyacı olduğunu belirten Konukoğlu, “İş dünyası temsilcileri olarak ortak hedefimiz; üretim yapmak, istihdam sağlamak ve ülkemizi büyütmektir. Hepimiz, ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmak ve ihracatı artırmak için çaba sarf eden insanlarız. Bu noktada sanayicilere uygun şartlarda finansman modelleri geliştirilmesi ve ihracatçının desteklenmesi gerekiyor. Bu buluşmanın ülkemizde hayırlı sonuçlar doğurmasını umuyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Üretim, ihracat ve istihdam konusuna değinen Ünverdi, sanayicilerin zorluklara rağmen kararlılıkla çalıştığını vurguladı.
Ünverdi, “İç ve dış piyasalardaki gelişmelere rağmen rekabetçiliğimizi korumak ve pazarlarımızı kaybetmemek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Orta vadeli program çerçevesinde sanayiciler olarak tüm zorluklara rağmen geçen yıla kıyasla üretim ve ihracatımızı koruyoruz. Ancak devam eden zorluklar, sanayimizin sürdürülebilirliği için destek ihtiyaçlarını artırmaktadır” şeklinde konuştu.
Ülkenin hedeflerine ulaşmasında iş dünyasının sorumluluk almayı asla bırakmadığını belirten Ünverdi, “Fakat sürdürülebilir büyüme için sorunları gerçekçi bir şekilde analiz etmeli ve hızlı çözümler üretmeliyiz. Bu şura vesilesiyle tüm sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi açıkça paylaşıyor, kamu ve özel sektör iş birliğini güçlendirerek yolumuza devam edeceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Adnan Ünverdi, “Reel sektörün sürdürülebilirliği için finansman maliyetleri makul seviyelere çekilmelidir. Özel bankaların keyfi uygulamaları nedeniyle yüksek kredi faiz oranları zorluk yaratmaktadır. Merkez bankası politika faizini arttırdığında bankalar anında faiz oranlarını yükseltirken, faizler düştüğünde bu durumu kredi oranlarına yansıtmamaktadır. Kamu tarafından kaynak sağlanarak, bu süreçte büyük zorluklarla karşılaşan üretici kesimi desteklenmeli, kamu finans mekanizmaları devreye alınmalıdır. Enflasyon ve döviz kuru arasındaki makas açılmış ve döviz kurundaki dengenin bozulması ihracatçının rekabet gücünü zayıflatmaktadır. İhracat işlemlerine ilişkin İBKB zorunluluğunun tamamen kaldırılması gerektiği düşüncesindeyim. Ayrıca, işçi ücretlerindeki vergi kademesi yeniden gözden geçirilmelidir. İlk dönemde orana bağlı olarak başlayan artışlar ve ücretler üzerinden alınan vergilerin fazlalığı işveren üzerindeki yükü artırmaktadır. Bu nedenle, işçi ücretleri üzerinden alınan vergilerin azaltılması, istihdamı olumlu yönde etkileyecektir. Emek yoğun sektörlerde maliyetlerin artması rekabet gücümüzü zayıflatmaktadır. Bu sektörlerde işletmeler üretim hatlarını Ortadoğu ve Asya gibi ülkelere taşımaya başlamıştır. Rekabet gücünü artıracak şekilde maliyetlerin düşürülmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyoruz. Nakit akışındaki zorluklar nedeniyle vadeler uzamış ve nakit satışların yerini çek ve senetler almaya başlamıştır. Son dönemlerde protesto çek ve senet sayısında artış gözlemlenmektedir. KDV alacakları daha önce 6 ayda bir iade edilirken, bu süre 1 yıla kadar uzamıştır. Zaten finansman zorluğu yaşadığımız dönemde KDV iadelerinin 3 aylık sürelerde yapılmasını talep ediyoruz. Daha önceki toplantılarda da belirtildiği gibi, sanayi üretim kontrol mekanizması acil olarak kurulmalıdır. Teşvik ve desteklerin planlama çerçevesine göre verilmesi çok önemlidir” şeklinde sözlerine son verdi. – GAZİANTEP