Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonu ve Dünya Bankası’nın iş birliğiyle, çevresel sürdürülebilirliği ve bölgesel kalkınmayı bir araya getiren Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SoGreen) hayata geçiriliyor. Projenin bütçesi 400 milyon dolar olarak belirlenmiştir.
SoGreen Projesi, kalkınma ajanslarının uygulayıcı olarak yer alacağı bir yapı ile, kadınlar ve gençler başta olmak üzere kırılgan grupların ekonomik hayata katılımını artırmayı, yeşil geçim kaynakları oluşturmayı ve sosyal kapsayıcılığı sağlamayı hedefliyor. İstihdam olanaklarının artırılmasıyla sosyal kapsayıcılığın güçlendirileceği projenin tanıtım etkinliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez’in katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.
Törene, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek ile 26 kalkınma ajansının genel sekreteri ve personeli de katıldı. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nı temsilen törende bulunan Genel Sekreter Mehlika Dicle, Rekabetçi Ekonomi ve Dönüşüm Birim Başkanı Fatih Ege ve Çorum Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Tuğba Purtul Kılıç dikkat çekti.
Bakan Kacır, projenin hayata geçirilmesinin önemine değinerek, “Kalkınma ajanslarımızın uygulayıcı olarak yer alacağı bu projeyle sosyal kapsayıcı yeşil dönüşüm temalı projeleri desteklemeyi, özellikle kadınlar ve gençlere yönelik ekonomik fırsatları artırmayı hedefliyoruz” dedi.
Kacır, iklim krizi karşısında etkin politikalar izleme ve uygulanabilir çözümler üretme gerekliliğine vurgu yaptı. Ayrıca, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede küresel düzeyde yürütülen yapıcı adımları desteklediklerini ifade etti. Paris Anlaşması’nı onaylamak ve 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ilan etmek gibi önemli adımları hatırlatan Kacır, “Sıfır Atık” projeleriyle uluslararası çevre girişimlerinin hayata geçirilmesine öncülük ettiklerini belirtti.
Bakan Kacır, Yerel Kalkınma Hamlesi çerçevesinde yeşil dönüşümü ekonomik refahın dengeli dağılımı için önemli bir fırsat olarak gördüklerini ve kalkınma ajanslarının bu yönde 81 ilde yerel potansiyeli harekete geçirdiğini söyledi.
Kacır, 2024-2028 dönemine ilişkin bölgesel gelişme stratejisinde kaynak verimliliği, döngüsel ekonomi uygulamaları ve yeşil işlerin desteklenmesi gibi konuların öncelik olarak belirlendiğini de vurguladı.
Bakan Kacır, Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi’nin (SoGreen) ilk fazında yaklaşık 1 milyar TL’lik hızlandırma desteğinin mikro ve küçük işletmeler ile kooperatiflerin kullanımına sunulacağını müjdeleyerek, Haziran ayında çağrılara çıkılacağını bildirdi.
Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek ise SoGreen Projesi’nin çevre, ekonomi ve toplumsal eşitliği bütünleştiren bir dönüşüm adımı olduğunu belirtti. Proje tasarımında Türkiye’nin iklim değişikliği ile ilgili zorlukları, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın etkileri ve bölgeler arasındaki farklılıklar dikkate alındı.
Proje sürecinde kalkınma ajansları aktif rol alacak; insan kaynakları ajanslardan sağlanacak. Ayrıca, yeşil ekonomik fırsatlar ve zorluklar hakkında bölgesel bir rapor oluşturulacak.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, projenin tanıtımı ve destek süreçlerine katkı verecek. Proje kapsamında Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerini kapsayan yaklaşık 400 milyon TL kaynak sağlanacak. Bu kaynak ile 50’den fazla KOBİ, 30’dan fazla mikro işletme ve kooperatif ile 50’den fazla kadın ve genç girişimci desteklenecek.
Projeden yararlanarak çimento, tuğla, seramik gibi enerji tüketen sektörlerin yanı sıra geleneksel atık işleme yöntemleriyle çalışan işletmelerin de yenilikçi çözümlerle desteklenmesi hedefleniyor. Amasya’da tarıma dayalı yeşil endüstrinin, Çorum’da imalat sanayinde yeşil dönüşümün, Samsun’da deniz turizmi ve Tokat’ta ise eko-verimli kaynak yönetimi yönünde adımların atılması değerlendirilmektedir.
SoGreen Projesi, bölgedeki ekonomik büyümeyi hızlandırırken sosyal kalkınmayı da desteklemeyi hedefliyor. Kadınlar, gençler ve kırılgan grupları kapsayan yapısıyla Orta Karadeniz’in rekabetçi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.
Bütün bu süreçte Orta Karadeniz Bölgesi’ne önemli fırsatlar sunan projeden, OKA’nın aktif katkılarıyla en yüksek verim alınması hedeflenmektedir. – SAMSUN