Hindistan ile Pakistan arasındaki artan gerilim, Asya’daki savunma ve hava sanayi şirketlerinin hisselerine olumlu bir etkide bulundu. Bu konuda yaşanan gelişmeler, hisselerin yönü üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Hindistan ile Pakistan’daki jeopolitik çatışmalar, küresel çapta benzer riskleri de beraberinde getiriyor. Hindistan, 22 Nisan’da Pahalgam bölgesinde meydana gelen ve 26 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının ardından, 6 Mayıs’ta Pakistan toprakları ile Azad Keşmir bölgesine füze saldırıları gerçekleştirmiştir.
ÇATIŞMALAR GÜN GEÇTİKÇE KIZIŞIYOR
Hint ordusu, “terör yapılanması” olarak tanımladığı 9 hedefin başarılı bir şekilde vurulduğunu açıkladı. Öte yandan, İslamabad yönetimi, saldırılarda belli başlı 6 noktanın hedef alındığını belirtmiş olup, 26 kişinin hayatını kaybettiği, 46 kişinin de yaralandığı bilgisini aktardı. Pakistan ordusu, Hint kuvvetlerinin saldırısı sırasında 5 savaş uçağının düşürüldüğünü duyursa da, Yeni Delhi yönetimi bu iddiayı yalanlamıştır.
HAVACILIK HİSSELERİ YÜKSELİŞTE
Pakistan’ın sınır ötesi saldırıları sonucunda Hindistan idaresindeki Cammu Keşmir’de 12 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf, bu artan gerilimin nükleer bir çatışmaya yol açma ihtimalinin bulunduğunu kaydetti. İki ülke arasındaki yükselen gerilim, Asya’daki savunma ve havacılık şirketlerinin hisselerinde gözle görülür bir artışa neden oldu. AA muhabirinin aktardığı verilere göre, 6-7 Mayıs tarihleri arasında Güney Koreli Hanwha Aerospace hisseleri yüzde 8,8, HLB Co yüzde 2,4 oranında kazanç sağladı. Japonya’nın Mitsubishi Heavy şirketinin hisseleri ise yüzde 1,9, HD Hyundai Heavy Industries Co yüzde 1,7, Singapur merkezli Singapore Technologies Engineering yüzde 1,3, Çinli AVIC Xi’an Aircraft Industry Group Company yüzde 1 değer kazandı.
SAVUNMA HARCAMALARININ ARTMASI BEKLENİYOR
Bölgedeki jeopolitik risklerin artması, Asya’daki savunma sanayi şirketlerinin savunma harcamalarına ve yatırımlara yönelmesini hızlandırması bekleniyor. Asya’daki bu gerilim, ABD ve Avrupa merkezli şirketlerin hisse fiyatlarını etkilemedi. Örneğin, ABD merkezli L3 Harris Technologies’in hisseleri yüzde 0,8, Lockheed Martin’in hisseleri yüzde 0,7 oranında artış gösterdi. Ayrıca İsveçli Saab yüzde 0,2, ABD merkezli Boeing yüzde 0,2, Northrop Grumman yüzde 0,3, Fransız Thales yüzde 0,4, İtalyan Leonardo yüzde 0,4, ABD’li General Dynamics yüzde 0,4, RTX Corporation yüzde 0,5 oranında değer kaybetti. Almanya’nın Rheinmetall AG şirketinin hisseleri yüzde 0,7, Avrupa merkezli Airbus yüzde 1,3, İngiliz şirketler Rolls-Royce yüzde 2, BAE Systems yüzde 2,3, Lufthansa yüzde 3,9, Fransız Dassault Aviation ise yüzde 5,2 oranında kayıp yaşadı.