G-QXXHXL9JW0
USD34,26
EURO37,61
CNY4,88
GBP44,97
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol77,77
GR. ALTIN2.913,81
BTC2.176.742,44

Assos Antik Kenti’nde Büyük Yangın: Tarihi Yerlerin %90’ı Yandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Assos Antik Kenti, geçtiğimiz günlerde meydana gelen bir yangın sonucu büyük zarar gördü. 7 Temmuz Salı günü öğle saatlerinde başlayan yangın, kısa sürede tarihi kalıntıların bulunduğu alana ulaştı ve yerleşim birimlerine de sıçradı. Yangına havadan ve karadan müdahale edilmesine rağmen, rüzgarın da etkisiyle yangın kontrol altına alınamadı. Yangın nedeniyle Assos Antik Kenti’nde bulunan tarihi yapıların yüzde 90’ının zarar gördüğü belirlendi.

Çok sayıda tarihi yapı ve kalıntının bulunduğu Assos Antik Kenti’nde yer alan bazı yapılar tamamen yanarken, bazıları ise büyük hasar gördü. Özellikle antik tiyatro, akropol, tapınaklar ve bazilikalar zarar gören yapılar arasında yer aldı. Yangının kontrol altına alınmasının ardından, bölgede inceleme başlatıldı ve hasar tespiti yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ekipleri, yangının neden kaynaklandığını araştırmak için çalışmalara başladı.

Assos Antik Kenti, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir yerleşim birimi olarak biliniyor. Antik kente her yıl yüzlerce turist ziyaret gerçekleştirirken, bu yangın sonucu turizm sezonunda ciddi bir darbe alabilir. Bölgedeki esnaf ve turizm işletmecileri, yangının etkilerinin en kısa zamanda giderilmesi ve tarihi yapıların restore edilmesi için çalışmaların hızlandırılmasını talep ediyor.

Assos Antik Kenti’nin yangın sonrası turizm potansiyelini kaybetmemesi için acil bir şekilde restorasyon çalışmalarının başlatılması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, yangının çıkış nedeni ile ilgili detaylı bir soruşturma yapılması ve gerekli tedbirlerin alınması da önem taşıyor. Yangın nedeniyle birçok tarihi yapı ve kalıntının zarar görmesi, kültürel mirasın korunması konusundaki hassasiyeti bir kez daha gündeme getirdi. Yangın sonrası Assos Antik Kenti’nin ne kadar sürede eski haline getirilebileceği ise merak konusu olmaya devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Assos Antik Kenti’nde Büyük Yangın: Tarihi Yerlerin %90’ı Yandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!