Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, yerel ve bölgesel kalkınma potansiyelini artırmak amacıyla 2025 Yılı Fizibilite Desteği Programı’nı duyurdu. Bu program, bölgedeki paydaşların kalkınmaya katkıda bulunacak faaliyetlerine destek vermek için hazırlanmıştır.
2025 Yılı Fizibilite Desteği Programının genel amacı, bölgenin gelişimi ve rekabet gücü açısından önemli fırsatların değerlendirilmesi ve yenilik ile girişimcilik kapasitesinin artırılmasıdır. Ayrıca, yapılması planlanan yatırımlar için gereken fizibilite çalışmalarını gerçekleştirmek ve kaynakların etkin kullanımını sağlamak da hedeflenmektedir.
Bölgenin turizm, doğal kaynaklar, yapı malzemeleri ve et-süt-arıcılık sektörlerinde rekabetçi bir yapı kazanabilmesi için gerekli altyapının kurulması, mevcut altyapının güçlendirilmesi ve hizmet kalitesinin artırılması programın özel hedefleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda uluslararası standartlara uygun, katma değer yaratan ürünlerin üretilmesi ve ürün çeşitliliğinin artırılması da amaçlanmaktadır.
2025 Yılı Fizibilite Desteği Programının öncelikleri, TRA1 Düzey 2 Bölgesi’nde turizm sektörünün kalitesinin artırılması ve kaynak verimliliğinin sağlanması ile yeni özel sektör yatırımlarının teşvik edilmesine yöneliktir. Ayrıca, et, süt ve arıcılık sektörlerinde yenilikçi yatırımların teşvik edilmesi amacıyla fizibilite çalışmalarının yapılması da planlanmaktadır.
Bu kapsamda, tabii kaynakların korunması ve kullanımının etkinleştirilmesi, yüksek katma değerli yapı malzemelerinin üretilmesi gibi projelere destek verilmesi hedefleniyor. Önemli öncelikler arasında, AR-GE ve teknoloji kullanımının artırılmasıyla yeşil ve dijital dönüşüme de katkı sağlanması yer almakta, ayrıca istihdam artışına yönelik projelere de yer verilmektedir.
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, bu program için 2025 yılı bütçesinden ayrılan toplam tutarın 14 milyon 400 bin TL olduğunu açıkladı. Program kapsamında Ajans, projelere 250 bin TL ile 1.000.000 TL arasında destek sağlamayı planlıyor. Projelerin en fazla 12 ay süreceği belirtiliyor.
Fizibilite Desteği Programı’na yerel yönetimler, üniversiteler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ve teknoparklar gibi çeşitli kuruluşlar başvurabilecek. Başvuru sürecinde, her bir teklif Ajansa ulaştıktan sonra en geç bir ay içinde değerlendirilecek, başarılı projeler ise Yönetim Kurulu’na sunularak destek kararı alacak.
Başvuru süreciyle ilgili formlar ve belgeler www.kudaka.gov.tr ve www.kaysuygulama.sanayi.gov.tr adresleri üzerinden KAYS sistemi aracılığıyla doldurulabilir. Destek taleplerinin tamamlanması için son tarih 24 Aralık 2025, taahhütnamelerin ise 31 Aralık 2025 mesai bitimine kadar sunulması gerekiyor. Başvurular, taahhütnamelerin teslimi ile tamamlanmış sayılacaktır. – ERZURUM