TARIM ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 2024 yılında Türkiye’de üretilen elektrik enerjisinin yüzde 21,5’inin hidroelektrik santrallerinden temin edileceğini açıkladı.
DSİ, ‘Barajlar ve Baraj Gölleri Günü’ dolayısıyla bir yazılı açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada, bu özel günün ilk kez 2024 yılında kutlandığı belirtilerek, Uluslararası Büyük Barajlar Komisyonu’nun (ICOLD) Avrupa Komitesi (EurCOLD) tarafından her yıl mayıs ayının ikinci yarısında düzenlenen bir farkındalık etkinliği olduğu aktarıldı. 2025 yılı için etkinlik tarihinin 28 Mayıs olarak belirlendiği ifade edilerek, “Barajlar ve Baraj Gölleri Günü, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin artırdığı su kaynakları ve artan su talepleri konularında barajların önemine vurgu yapmak amacıyla düzenlenmektedir. Bu etkinlik, baraj ve baraj göllerinin sosyal, ekonomik ve çevresel faydaları üzerine farkındalığı artırmayı hedeflemektedir. Her yıl belirlenen bir tema ile kutlanacak bu yılki etkinliğin teması ‘Avrupa için Su ve Enerji Güvenliği’ olarak belirlenmiştir” denildi.
‘BARAJLAR ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK GÜVENCESİ’
Açıklamada barajların kritik rolüne de değinildi. Ülkemizde 2024 yılı sonuna kadar 1802 adet depolama tesisinin (baraj, gölet, bent) devreye alınarak, toplamda 183,4 milyar metreküplük su depolama kapasitesi oluşturulacağı vurgulandı. Bu dev su kaynağının, Ankara, Konya, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir ve Nevşehir illerinin toplam yüzölçümüne eşdeğer bir alanda, iki metre yüksekliğinde bir göl oluşturmaya yetecek hacim barındırdığı belirtildi. Bu nedenle bu su kaynakları, kurak dönemlerde ülkemizin en büyük güvencesi olarak öne çıkmaktadır.” ifadelerine yer verildi.
Barajların temiz enerji üretimine de katkıda bulunduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, “2024 yılında Türkiye’de üretilen elektrik enerjisinin yüzde 21,5’i, hidroelektrik santraller aracılığıyla sağlanmıştır. Bu santrallerden elde edilen elektrik enerjisinin yüzde 76,4’ü barajlı hidroelektrik santrallerden, yüzde 23,6’sı ise nehir tipi santrallerden temin edilmiştir. Bu temiz enerji üretimi sayesinde atmosfere salınacak karbondioksit emisyonunda 41 milyon tonluk bir azalma sağlanmıştır” denildi.