Yemeklerde baharat olarak kullanılan ve şifalı özellikleri nedeniyle bölgede büyük ilgi gören “zuzubak” otu, Cobet yaylası ile Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişiyor. İlkbaharla birlikte, köy sakinleri için hayati bir geçim kaynağı haline gelen bu ot, bölgede azalma gösterdiği için bu yıl kilogramı 10 bin liradan alıcı buluyor.
SARP KAYALIKLARDA YETİŞİYOR
Yüksek kayalıklardan topladıkları zuzubak otunu, tahtadan yapılan bir huninin içinde kaya tuzu ile birlikte ezerek toz hale getiren Muharrem Algan, kilosunun 8 bin 500 ile 10 bin lira arasında satıldığını aktarıyor. Algan, “Bu otu toplayabilmek için sabah saat 4’te kalkıp 5 saat yol yürümek zorundayız. Akşam ancak geri dönebiliriz. Bazen motorla gidiyoruz, bazen de yaya çıkıyoruz. Yeşil olarak getirdiğimizde çok alıcı buluyor. Yüksek kayalıklarda yetiştiği için toplayışı oldukça zordur; düşme tehlikesi ile karşılaşabiliyoruz. Bu otu bizlerden talep edenler oldukça fazla. Sadece bölgede değil, İstanbul, Ankara ve diğer illerden de alıcı buluyor. Bir günde ancak bir kilo toplayabiliyoruz, çünkü az bulunan bir ot.” şeklinde konuştu.
BAHARAT OLARAK KULLANILIYOR
Toplanan zuzubak otunu küçük parçalar halinde kesip ayıkladıktan sonra, kaya tuzu ile birlikte huninin içinde ezerek toz haline getirdiklerinden bahseden Algan, “Biz bunu yemeklerde baharat olarak kullanıyoruz. Birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu ot oldukça tercihe edilen bir baharat. Ayran, yoğurt, salatalık, domates gibi birçok yemeğin içine katarak tüketiyoruz. Ailemiz için de tek gelir kaynağımız bu.” diye ekledi.
“BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR”
Dağlarda doğal olarak yetişen ‘zuzubak’ otunun birçok hastalığa şifa kaynağı olduğunu ifade eden Sait Boğuş, otun kilosunu şu anda 8 bin liraya sattığını ve yoğun talep gördüğünü belirtti. Boğuş, “Bu otun alıcısı her yerden var.” şeklinde konuştu.
