G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,62
CNY4,86
GBP44,92
EURO/USD1,10
BIST9.044,89
Petrol77,78
GR. ALTIN2.888,51
BTC2.142.427,88

Türkiye’de Konut Kiraları Zirvede!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Mayıs 2023-Mayıs 2024 döneminde Türkiye, konut kira artışında Avrupa Birliği ülkeleri ve üye ülkeler arasında, yüzde 125,10 oranla zirveye yerleşti. Türkiye’yi yüzde 12,80 oranla Macaristan takip etti. Türkiye’deki bu artış, Avrupa genelinde dikkat çeken bir durum olarak öne çıktı.

Kira ücretlerine getirilen yüzde 25’lik tavan uygulaması, 8 Haziran 2022 tarihinde Türk Borçlar Kanunu’na kiralardaki artışı kontrol edebilmek amacıyla geçici madde olarak eklenmiş, maddenin bulunduğu 7409 sayılı Kanun 11 Haziran 2022’de Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe konulmuştu. Bu düzenlemeyle birlikte kira artışları belirli bir sınıra bağlanmış oldu.

Yüzde 25 tavan sınırı uygulamasıyla birlikte, bir yıllık dönemde yenilenecek kira sözleşmelerindeki artışların, bu oranı geçemeyeceği ifade edildi. 1 Temmuz 2023 yılında ise, uygulamasının süresi bir yıl daha uzatıldı. Gayrimenkul değerlendirme platformu olan Endeksa’nın açıkladığı verilere göre, kiralardaki yüzde 25’lik tavan sınırlandırmasının uygulandığı 2 yılda, Türkiye’deki kira fiyatları yüzde 265 artış gösterdi. Bu durum, kiracılar ve ev sahipleri arasında farklı tepkilere yol açtı.

1 Temmuz 2024 yılında sona erecek uygulamanın devam edip etmeyeceği hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu yönde bir çalışma yok. Zaten o düzenleme bir süreliğine yapılmıştı” açıklamasında bulunmuştu. Yüzde 25 sınırının kaldırılması halinde, kiralardaki artış oranı yıllık enflasyon oranı üzerinden hesaplanacak.

Emlakçı Munise Akpınar, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Tavan uygulaması, ev sahipleri ve kiracılar arasında tartışmaya konu olmuştu. Fakat şimdi ev sahiplerinin bize gelip kiracılarına tahliye taahütnamesi dayattığını çok fazla gördük. Bu durum sıkıntı verebilir. Barınma çok büyük bir sorun ve olmaya da devam edecek. Vatandaşlar, artık ev satın alamıyor. Bu yüzden vatandaşların kiraya çıkma talebi arttı, haliyle ev sahipleri de kira fiyatlarına zam istiyor” ifadelerini kaydetti. Sonuç olarak, konut kira fiyatlarındaki bu artışın kiracılar ve ev sahipleri arasındaki ilişkilere etkisi devam edecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de Konut Kiraları Zirvede!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!