Memur Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, 8’inci Dönem Toplu Sözleşme birinci toplantısının ardından, sürecin detayları hakkında bilgi verdi. Yalçın, “Bakanlık, bugün takvimi açıklayacak. Takvim burada netleşecek. Önerilerimizi sunduk ve Bakanlık şu anda takvimi belirleme aşamasında. Kamuoyuna yapılacak bilgilendirme az sonra gerçekleşecek” şeklinde konuştu.
2026-2027 yıllarını kapsayan 8’inci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi süreci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde başladı. İlk toplantı, Bakan Işıkhan’ın başkanlığında gerçekleştirildi ve Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) yetkili konfederasyon olarak katılım sağladı. Toplantıya Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım da katıldı. Bu toplantı ile sürecin yol haritası belirlendi.
Yalçın, toplantıyla ilgili olarak, “Takvim dışında ilk defa 28 Temmuz itibarıyla süreci başlattık” dedi. Sürecin erken başlamasına vurgu yapan Yalçın, “2026-2027 yıllarını kapsayan 8’inci dönem toplu sözleşme görüşmelerimiz 28 Temmuz itibarıyla iyi niyetle başlamıştır. Toplu sözleşme süreci genelde 1-31 Ağustos arasında yürütülüyor. Bakan’ın L20 toplantısına gidecek olması vesilesiyle kendisine öneride bulunduk. Süremizin yetersiz olduğunu belirttik. Sayın Bakan, önerimizi olumlu karşıladı ve böylece 28 Temmuz itibarıyla toplantıyı başlatmış olduk” ifadelerine yer verdi.
Yalçın, şimdiye kadar gerçekleşen 7 toplu sözleşmeden 4’ünde uzlaşma sağlandığını, 3’ünde ise sağlanamadığını hatırlatarak, emekli memurların durumu üzerinde de durdu. Emekli memurların yaşadığı mağduriyetin çözülmesi gerektiğini vurguladı. “Seyyanen zammın emeklilere de yansıtılması şart. Görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki makas giderek açıldı. Görevdeyken aldığı aylığın yüzde 45’ini emekli olduğunda alan bir çarpıklık var. Bu durumu düzeltmenin yollarından biri, taban aylık iyileştirmesi yapmaktır” şeklinde konuştu.
8’inci Dönem Toplu Sözleşme masasına sunacakları teklifleri de aktaran Yalçın, 2026 yılı için yüzde 10 refah payı ile sürece başlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, 2026’nın ilk altı ayında yüzde 25, ikinci altı ayında ise yüzde 20 zam teklif ettiklerini ifade etti. 2027 yılı için de 7 bin 500 lira taban aylık iyileştirmesi önerisinde bulunduklarını söyledi. Yalçın, “Toplamda ilk yıl için yüzde 88, ikinci yıl içinse yüzde 46 oranında iyileştirme teklifiyle masada bulunuyoruz” dedi.
Çalışanların gelir adaletsizliklerine dikkat çeken Yalçın, bu sorunların çözülmesine yönelik teklifler sunduklarını kaydetti. “Kamu personel sisteminde bir revizyon ihtiyacı var” diyen Yalçın, aynı işi yapan çalışanlar arasında gelir adaletsizliğinin barış sürecini tehdit ettiğini belirtti. Çalışma barışının sağlanması adına gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.
Yalçın, sürecin ilerleyişine dair de bilgi vererek, “Bakan L20 toplantısında olduğu süre zarfında bir bakan yardımcısının nezaretinde tasnif süreçlerini tamamlayacağız ve gelen teklifler ayrıştırılacak. Daha sonra Bakan’ın katılımıyla müzakereler yeniden başlayacak ve Çalışma Bakanlığı tarafından kamuoyuna takvim açıklanacak” dedi. Bakanlığın takvim açıklamasının bugün yapılacağı bilgisini de verdi.