Sason ilçesinde çilek üretimi, 2007 yılında 4 aile ile 15’er dekarlık alanda, yüzde 100 devlet desteği ile başlamıştır. O tarihten bu yana, çilek üretimi bölge halkı için önemli bir geçim kaynağı haline gelmiştir. 2018 yılında Sason çileği, Coğrafi İşaret alarak tescillenmiş ve çiftçilere sağlanan desteklerle üretim hızla artarak 2025 yılında 1500 dekara ve 400 aileye ulaşması beklenmektedir.
‘ÇOK BELİRGİN, ÇOK GÜÇLÜ BİR AROMASI VARDIR’
Vali Canalp, “2007 yılında 4 aileye verilen destekle başlayan bu süreç, bugün 400 ailenin geçim kaynağı haline gelmiştir. Sason ilçemizin ana geçim kaynaklarından biri olan çilek, inşallah önümüzdeki yıllarda devam eden Oymataş Gıda İhtisas OSB’mizde firmalar aracılığıyla nihai ürün haline getirilecektir. Bu sayede, sadece ulusal değil, uluslararası pazarlara da çileğimizi pazarlama imkânı bulacağız. Yıllık 5 bin 700 ton çilek üretme kapasitemiz bulunuyor. Çileklerimiz, hem sofralık ürün olarak, hem de kurutmalık ve reçel olarak piyasaya arz edilmektedir. Sason çileğinin, bölgedeki köylerin ana geçim kaynağı olmuştur ve bu ürün Batman’da ve komşu illerde yoğun olarak tüketilmektedir.” diye konuştu.
‘ÜLKEMİZİN EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMAKTAYIZ’
Üretici Emrullah Işık, daha önce ailece tütün üretimi yaptıklarını aktararak, “Ailem 2007 yılına kadar sadece tütün tarımı ile uğraşmaktaydı. Ancak devlet desteği ile çilek üretimine yöneldik. Şu anda ilçemizde yaklaşık 400 çiftçinin geçim kaynağı çilek tarımıdır. Eskiden sadece tütün üretirken, şimdi taze çileğin yanı sıra çilek kurusu, çilek reçeli ve çilek pestili de üretmeye başladık. Ürettiğimiz ürünlerle ilçemizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağladığımızı düşünüyorum. Ayrıca, halk sağlığını ve çevreyi korumak amacıyla bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Devletimizin sunduğu desteklere teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.