USD40,22
%0.11
EURO46,70
%-0.40
EURO/USD1,16
%-0.60
BIST10.225,48
%-1.28
Petrol68,66
%-0.79
GR. ALTIN4.307,40
%-0.27
BTC4.714.819,54
%-2.00
  1. Haberler
  2. Kültür & Sanat
  3. Sardis Antik Kenti ve Lidya Tümülüsleri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde

Sardis Antik Kenti ve Lidya Tümülüsleri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan Sardis Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması

Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Sardis Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındığı açıklandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2013’ten bu yana UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunan arkeolojik alan, Paris’te gerçekleştirilen 47. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda oy birliğiyle kalıcı listeye alındı.

Kültürel Hazinemize Yeni Katılım

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı açıklamada, “Sardis Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri, UNESCO ailesine katılarak 22. kültürel hazinemiz oldu. Türkiye’nin kültürel hazineleri, birer birer gün yüzüne çıkmaya devam edecek. Gece müzeciliği kapsamında ziyaretçilerini ağırlayan Sardis Antik Kenti‘nin büyülü atmosferini keşfetmeye herkesi davet ediyorum,” dedi.

UNESCO Oturumları ve Türkiye’nin Rolü

UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 47. oturumuna, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü İnceciköz ve Sardis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Profesör Doktor Nicholas Cahill ile katılan, Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aybet, “Bu karardan çok mutluyuz,” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Aybet, Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Komitesi üyeliğine en yüksek oyu alarak 2023-2027 dönemi için seçildiğini ve halen 21 ülkeden oluşan UNESCO Dünya Miras Komitesi üyesi olduğunu belirtti. Türkiye’nin UNESCO’da görünürlüğü olan bir ülke olduğunu vurgulayan Büyükelçi, “Hem Yürütme Kurulu üyesi hem de bu çok önemli Dünya Miras Komitesi üyesiyiz. Hedefimiz, ülkemizin pek çok kıymetini Dünya Miras Listesi’ne kaydettirmek,” diye konuştu.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü İnceciközTespit ve Planlama Dairesi Başkanı’nın iki yıllık emeği sonucunda Sardis Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri dosyasının bu hale geldiğini aktardı ve bu kültür varlığının listeye alınmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sardis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Profesör Doktor Nicholas Cahill ise en büyük sorumluluklarından birinin, çok sevdikleri bu antik kenti korumak olduğunu belirterek, “Bugünkü karar, bu kenti korumak için çok büyük katkı sağlayacak ve aynı zamanda daha fazla insanın burayı tanımasına ve gelecekte tüm dünyaya tanıtılmasına yardımcı olacak,” dedi.

Cahill, Sardis’in çok özel bir yer olduğunu, doğasının ve kalıntılarının insanları büyülediğini, çalışmaya gelen pek çok kişinin geri dönmeyip burada kalmaya devam ettiğini dile getirdi.

Lidya Medeniyeti ve Arkeolojik Çalışmalar

Anadolu‘nun yerli kültürü olan Lidya medeniyeti, güçlü arkeolojik ve mimari kanıtlarıyla dünyanın dikkatini çekiyor. UNESCO‘nun 3 numaralı kriteri kapsamında listeye alınan bölgede arkeolojik kazılar sürerken, disiplinler arası bir yaklaşımla yürütülen bilimsel çalışmalar ve koruma faaliyetleri de ulusal ve uluslararası iş birliğiyle devam ediyor.

Sardis’te gerçekleştirilen kazı çalışmaları ilk olarak 1910-1914 yılları arasında H.C. Butler tarafından başlatıldı. Ardından, 1958-1976 yılları arasında G.M.A. Hanfmann tarafından devam ettirildi. 1977 yılından 2007 yılına kadar C.H. Greenewalt başkanlığında sürdürülen kazılar, 2008 yılından beri N.D. Cahill tarafından yürütülmektedir.

Sardis Antik Kenti

Konumu ve Tarihçesi

Gediz Ovası‘nda, Paktalos Çayı vadisinde ve Bozdağ Dağı‘nın kuzey eteğindeki bir tepenin çevresine kurulmuş olan bu antik kent, MÖ 1300’de kurulmuş ve MS 1200’de yıkılmıştır. Lidya Devleti’nin başkenti olarak önemli bir merkezdi.

Adı ve Anlamı

Orijinal adı Sardeis olan kent, adını, antik çağda uzun süre değerli taş olarak kullanılmış Turuncu Kuvars taşının Batı dillerindeki karşılığı olan “Sard” kelimesinden almıştır. Kuvars taşı ve altın çıkarımı, halen bu bölgede devam etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sardis Antik Kenti ve Lidya Tümülüsleri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.