Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde, özellikle de Şanlıurfa’da, yağmurların gerçekleşmemesi nedeniyle kuraklık sorunu baş göstermiştir. Hasat dönemi yaklaşmakta olmasına rağmen, tarlalarda boyu 15 santimi geçmeyen ekinler gözlemlenmekte ve bu durum, hayvanların otlak alanı haline dönüşmüştür.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, bu yıl yoğun bir kuraklık ile mücadele etmektedir. Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Mardin ve Adıyaman’ın bazı bölgelerinde yağış eksikliği, özellikle tahıl üreticilerini zor bir duruma sokmuştur. Arpa, buğday ve mercimek gibi temel mahsullerin yetiştirildiği alanlarda bitkilerin boyu yalnızca 10-15 santim arasında kalmıştır. Birçok yerde ürünler dahi başak tutmamıştır. Hasat edilmesi imkansız hale gelen zayıf mahsuller, hayvanların beslenme alanı olarak kullanılmaktadır.
Birçok çiftçinin, ürünlerini hasat etme imkanı bulunmamaktadır.
Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı kırsal Koçak Mahallesi’ndeki çiftçilerden Ahmet Çifçi ve kardeşi Mehmet Çifçi, bu yıl ekinlerin tamamen kuruduğunu ifade etti. Devletin kendilerine yardım etmesini isteyen Ahmet Çifçi, “Ektiklerimiz öylece duruyor, ekinler kurudu. Hayvancılık iflas etti, bu yıl hayvana verecek saman bile bulamıyoruz. Göçüp gideceğiz, devletin yardım elini uzatmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“Her şey borç, şimdi nasıl ödeyeceğiz?”
Kırsal Sumaklı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ömer Dolap, tarım ve hayvancılıkta ciddi bir kriz yaşadıklarını belirterek, “Bu yıl ürün elde edemedik. Mazot ve gübreyi her şeyi borçla almak zorunda kaldık. Şimdi ödemelerini nasıl yapacağımızı bilemiyoruz. Kuruyan ekinleri hayvanlar bile yemiyor” dedi.
“İki yıldır kuraklık var, hayvanlar aç”
Aynı mahallede çobanlık yapan İsa Demir, kuraklığın etkilerinin iki yıldır sürdüğüne dikkat çekerek, hayvancılığın zor bir durumla karşı karşıya olduğunu vurguladı. – ŞANLIURFA