Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, “Hekimlerin, hemşirelerin ve ebelerin terlettiği formasının hakkını almak için mücadele edeceğiz, bu konuyu toplu sözleşme masasında da gündeme getireceğiz.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Mahmut Faruk Doğan, 8. Dönem Toplu Sözleşme çalışmaları kapsamında, teşkilat mensuplarının katıldığı online bir “Toplu Sözleşme Bilgilendirme Toplantısı” düzenledi. 81 ilden katılım gösteren şube başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve binlerce temsilcinin bulunduğu toplantıda, Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu, toplu sözleşme talepleri hakkında detaylı bir sunum yaptı.
“Fedakarca çalışan teşkilatımızın her ferdini kutluyorum”
Toplantıda konuşan Doğan, “Sağlık-Sen olarak 365 gün ebelerimizin, hemşirelerimizin, hekimlerimizin yanında yer alıyoruz. 112 istasyonlarında, sosyal hizmet merkezlerinde ve mutemetliklerde sürekli sahadayız. Bu fedakarca çalışan teşkilatımızın her bir ferdini yürekten kutluyorum.” şeklinde konuştu.
“Refah payı verilmesini talep ediyoruz”
Dün açıklanan enflasyon verilerinin ışığında memur maaşları hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğan, “Kira artış oranı yüzde 44 iken kamu çalışanlarına yapılan artış yalnızca yüzde 15. Bu durum adil bir dağılım değil. Biz refah payı verilmesini istiyoruz ve bu talebimizi toplu sözleşme masasına taşıyacağız.” ifadelerini kullandı.
“Her talep bizim için çok önemli”
Doğan, 8. Dönem Toplu Sözleşme sürecine uzun bir hazırlık süreci ile girdiklerini belirterek kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Her talebin büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Doğan, “850 bin sağlık ve sosyal hizmet profesyonelinin sorumluluğuyla, hak ettiğimiz değerleri almak için mücadele edeceğiz. Nöbet ücretlerinin artışı, mevcut taban, tavan, destek ve teşvik ek ödemelerin yükseltilmesi ve 112 çalışanlarının yemek ücretlerinin artırılması gibi önemli taleplerimiz mevcut. Gece Çalışma Tazminatı ile ilgili ciddi bir ihtiyaç bulunuyor. Gece çalışanların ücretleri, gündüz çalışanlarla aynı olmamalı. Bu bağlamda, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) normlarına göre, gece 20.00 ile 06.00 saatleri arasında geçen süre için artırımlı ödeme yapılmasını talep ediyoruz. Bu konuda üniversitelerle ortak çalışmalar yürüttük ve sonuçları toplu sözleşmede Kamu İşveren Heyeti ile paylaşmayı planlıyoruz.” diye konuştu.
“Kıran kırana mücadele sürüyor”
Sağlık-Sen’in geçmiş toplu sözleşmelerde önemli kazanımlar elde ettiğini hatırlatan Doğan, bu toplu sözleşme sürecinde de daha fazla başarı sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Memur-Sen ve Sağlık-Sen olarak, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişiklik sağlamak adına yoğun bir mücadele verdiklerini belirten Doğan, bu yasanın kamu çalışanlarının haklarını koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Doğan, şu sözlerle devam etti:
“Toplu sözleşme sürecine yaklaşırken, bu sürecin yalnızca mali bir pazarlık değil; aynı zamanda bir emek onuru, meslek saygınlığı ve kamu hizmeti mücadelesi olduğunu hepimiz takdir ediyoruz. İnşallah bu masa, rakamlar ile birlikte, nöbette geçen uykusuz gecelerin ve ailelerinden ayrı kalan sağlık profesyonellerinin taleplerinin dikkate alındığı bir masa olacak. Bu masaya, yetkimizin gücüyle, birliğimizin iradesiyle ve sahanın sesini arkama alarak oturacağız. O masada kıran kırana mücadele edeceğiz. Sabah 05.00’lere kadar taleplerimizin karşılık bulması için çaba sarf ediyoruz. Gerekçelerimizi anlatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu toplu sözleşme sürecinde sağlık ve sosyal hizmet profesyonellerine mahcup olmamak için son damla terimizle mücadelemizi sürdüreceğiz.” – ANKARA