Polen alerjisi, bitkiler, yabani otlar ve ağaçlar tarafından üretilen polenlere karşı bağışıklık sisteminin aşırı duyarlılığı sonucu ortaya çıkan bir alerji türüdür. Bu durum, hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi belirtilerle kendini gösterir.
Uzmanlar, bu alerjinin genetik bir hastalık olarak kabul edildiğini ve alerjik rinit, alerjik sinüzit ve astım gibi rahatsızlıklarla sıklıkla beraber görüldüğünü ifade ediyor.
Genetik yatkınlık nedeniyle, alerjilerin genellikle anne tarafından miras kaldığı belirtilmektedir.
ALERJİNİN GÖRÜLDÜĞÜ DÖNEM
Polen alerjisi, ağırlıklı olarak bahar mevsiminin başlangıcı olan mart ve nisan aylarında daha fazla tespit edilmektedir.
İklim değişikliği nedeniyle haziran ayında da kırkikindi yağmurlarının görülmesi, alerjilerin daha geç dönemlerde de ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Bu durum, alerji semptomlarının mart ve nisan aylarından mayıs ve haziran aylarına kaymasına yol açmıştır. Alerjik reaksiyonlar, kişinin alerjiye sebep olan polenin ne zaman ortaya çıktığına bağlı olarak en yoğun şekilde yaşanabilir. Ancak genel olarak ilkbahar ve yaz aylarında daha sık görülmektedir.
KORUNMA YÖNTEMLERİ
Polen alerjisi ile başa çıkmanın en etkili yollarından biri, polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınmaktır.
Dışarıda bulunulması gereken durumlarda, koruyucu güneş gözlükleri ve maskeler takmak faydalı olabilir.
Evin havalandırılması için sabah saatleri yerine, öğlen ve güneşin en yüksek olduğu saatler tercih edilmelidir.
Yataklarda peluş oyuncaklar, battaniyeler ve benzeri örtülerin bulundurulmaması, alerjenlerden korunmak için önem taşır.
POLEN ALERJİSİ GRİPLE KARIŞTIRILIYOR
Polen alerjisi, bazen grip ile karıştırılabilmektedir.
Alerji durumunda gözlerde sulanma, yanma, burun akıntısı gibi belirtiler ön planda yer alırken, enfeksiyon hastalıklarında genellikle sarı-yeşil renkte balgam ve şiddetli öksürük öne çıkmaktadır.
Ek olarak, kaşıntı, hapşırma, kulak ve gözlerde yanma gibi belirtiler varsa, bu durumun daha çok alerji kaynaklı olduğu düşünülmelidir.