Marmara Denizi‘nde gerçekleşen 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul ve çevresinde büyük bir panik yarattı. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, sigorta şirketleri adına geçmiş olsun dileklerini iletirken, “Olası büyük bir depreme karşı, devlet kurumlarımız ve özel sektörün yapacağı tüm girişimlere sigorta sektörü olarak her türlü desteği vermeye hazırız” şeklinde ifade etti.
Marmara Bölgesi ve İstanbul, 23 Nisan tarihinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Can kaybının olmaması en büyük rahatlama kaynağı olurken, İstanbul’un ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamının merkezi olması sebebiyle daha büyük bir depremin getirebileceği olumsuz sonuçlar kaygı yaratıyor. Sigorta sektörü ise “Hemen Şimdi” diyerek güçlü sermayesi ve yeterli reasürans kapasitesi ile depreme hazırlıkta atılacak adımlara destek vermeye hazır olduğunu duyurdu.
Uğur Gülen, meydana gelen depreme ilişkin yaptığı açıklamada, sigorta sektöründe 23 Nisan tarihindeki depremle ilgili maddi kayıp içeren herhangi bir hasar ihbarı alınmadığını, ancak olası hasar ihbarlarına karşı hazırlıklı olduklarını belirtirken, “Şirketlerimiz, Maraş depremlerinden edindikleri derslerle, olası büyük Marmara depremleri için daha yüksek seviyede reasürans korumaları satın aldı ve kapasitelerini artırmaya devam etmektedir. Sigorta ürünlerinin içerik ve yapısını, deprem riskinin daha etkili şekilde korunması için sürekli geliştiriyoruz. Sigorta sektörü olarak büyük bir Marmara depremine hazır durumdayız” dedi.
Gülen, sigorta sektörünün deprem konusunu gündemin en öncelikli maddesi haline getirerek tüm hazırlıklarını ve gelecek projeksiyonlarını bu doğrultuda şekillendirdiklerini vurguladı. “Deprem ülkesiyiz ve coğrafyamız da bu gerçeği yansıtmakta. 23 Nisan’daki 6,2 büyüklüğündeki deprem, yerleşim alanlarının güvenliği, inşaat standartları ve şehirleşme politikalarını yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Ayrıca, ülke genelinde deprem farkındalığını artırmak için sektör olarak tanıtım faaliyetleri yürütüyoruz. Olası büyük bir Marmara depremi için iş sürekliliği çalışmalarımızı hızlandırmaya ve iş süreçlerimizi gözden geçirmeye devam ediyoruz. Tüm paydaşlarımızla bir koordinasyon çatı yapısı oluşturmak için çalışırken, deprem farkındalığı ve hazırlığı için sigorta veri analitiği çalışmaları sektör komitelerimiz tarafından yürütülmektedir” diye ekledi.
“Deprem Odaklı Sigorta Reform Ajandamız yol haritası”
Gülen, sigorta sektörünün depreme yönelik dönüşümde kritik bir rol oynadığını belirterek, şunları söyledi: “Riskleri doğru bir şekilde analiz edip, uygun sigorta çözümleri sunarak insanların güvenli ve sürdürülebilir yaşam alanlarına kavuşmalarını destekliyoruz. Bu amaca yönelik Türkiye Sigorta Birliği olarak, 2023 depremlerinin hemen ardından, Deprem Odaklı Sigorta Reform Ajandamız üzerinde çalışmalar başlatıldı. Bu ajanda, ülkemizin depreme karşı hassas noktalarının tüm sigorta poliçelerine özel hazırlanmış kapsamıyla dahil edilmesini sağlamayı, sigortalılık oranını artırmayı, alternatif fonlar oluşturmayı ve sektörel düzenlemeleri içermektedir.”
“Marmara Bölgesi’nde konut sigortası oranı sadece yüzde 36”
Açıklamasında Marmara Bölgesi’ndeki deprem teminatı içeren sigortalılık oranları hakkında bilgi veren Gülen, Türkiye genelinde 20 milyon 32 adet konutun yaklaşık yüzde 35’inin yani 6 milyon 840 bininin Marmara Bölgesi’nde yer aldığını ifade etti. İstanbul’daki konut sayısının ise 4 milyon 153 bin olduğunu belirten Gülen, “Marmara Bölgesi’ndeki 6 milyon 840 bin konutun yüzde 63,43’ü olan 4 milyon 338 bininde DASK poliçesi bulunuyor. Toplamda yüzde 36’lık bir kısım ise yaklaşık 1 milyon 821 bin konutun ihtiyari deprem teminatı mevcut. Bölgedeki ticari ve sanayi işletmelerinin yaklaşık yüzde 40’ı olan 392 bin 136’sında da ihtiyari deprem teminatı bulunmaktadır. Bu veriler, ihtiyari deprem teminatında önemli bir gelişme kaydedilmesi gerektiğini göstermektedir” diye konuştu.
“Varlıklarımızı sigorta ile güvence altına alabiliriz”
Gülen, “Depremi sadece yaşandığında hatırlayıp, sonra unutmak yerine sürekli gündemimizde tutmalıyız” diyerek sözlerini tamamladı: “Depremlerde kaybedilen hayatları geri getiremeyiz fakat deprem zararlarını azaltmak için toplumsal bilinçlenme ile sağlığımızı ve varlıklarımızı sigorta ile güvence altına alabiliriz. Bu bağlamda, 23 Nisan 2025 tarihli depremler için, özellikle İstanbul’daki vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Sigorta sektörü olarak ülkemizi ve halkımızı daha güvenli bir geleceğe taşımak için üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye devam edeceğiz.” – İSTANBUL