Fransa’nın ve dünya genelinin dikkatle izlediği yolsuzluk davası nihayet sonuçlandı.
Fransız siyasetçi Marine Le Pen, 2004-2016 yılları arasında bazı parti mensupları ile birlikte “hayali istihdam” oluşturduğu iddialarıyla yargılanıyordu.
Paris Ceza Mahkemesi, Le Pen’in Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilliği döneminde 2 kişiye hayali danışmanlık hizmetleri vererek Avrupa Parlamentosu fonlarını suiistimal ettiği tespitinde bulundu.
YOLSUZLUK SUÇLAMALARI
Mahkeme, 2027’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine yeniden aday olacağını açıklayan Le Pen ve onunla birlikte 8 Avrupa Parlamentosu üyesini yolsuzluktan suçlu buldu.
Paris Savcılığı, mahkemenin itirazları ve temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemek yerine, aşırı sağcı lider hakkında talep ettikleri 5 yıl süreyle seçimlerden men yasağının derhal uygulanmasını istemektedir.
5 YIL HAPİS VE SİYASETTEN MEN TALEBİ
Savcılık, Le Pen için 5 yıl hapis, 5 yıl süreyle siyasetten men ve 300 bin avro para cezası ödüllendirilmesini talep etmiştir.
Bazı Fransız hukuk uzmanları, Anayasa Mahkemesi’nin yakın zamanda verdiği ve yerel bir siyasetçinin temyiz süreçlerini tüketmeden cezalandırılmasını onaylayan kararının, AB fonlarını kötüye kullandığı iddiasıyla yargılanan Le Pen’e de uygulanabileceğini düşünmektedir.
CEZANIN UYGULANMASI DURUMUNDA ADAYLIĞI SORUNLU OLACAK
Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin kararını göz önünde bulundurarak, temyiz süreci sonuçlanmadan cezanın infazına hükmetmesi halinde Le Pen, 2027 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışma hakkını yitirebilir.
Öte yandan, bazı hukukçular Anayasa Mahkemesi’nin kararının yalnızca yerel yetkililer için geçerli olabileceğini ve bu durumun Le Pen’in davasında geçerli olmayacağını savunmaktadır.
Anayasa Mahkemesi, Ceza Mahkemesi’nin 2024’te kamu fonlarını zimmetine geçirmekten yargılanan Fransız kolonisi Mayotte’un eski yerel temsilcisi Rachadi Saindou’nun temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden görevden alınmasını uygun bulmuştur.
NE OLMUŞTU?
Le Pen’in AP milletvekilliği döneminde, 2 kişiye hayali danışmanlık hizmetleri verildiği iddiasıyla AP fonlarıyla maaş ödendiği yönünde suçlamalar mevcut.
Fransa’da, Marine Le Pen’in de dahil olduğu eski Ulusal Cephe Partisi’nden bazı AP milletvekilleri hakkında 2004-2016 yılları arasında “hayali istihdam” oluşturdukları iddiası ile 2015 yılında soruşturma başlatılmıştı.
Paris savcılığı, Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen dahil olmak üzere partinin bazı AP üyeleri hakkında AB fonlarını kötüye kullandıkları ve suçu gizledikleri gerekçesiyle dava açılmasını talep etmişti.
2018’de isim değiştirerek Ulusal Birlik (RN) adını alan parti, Le Pen, babası Jean-Marie Le Pen, Louis Aliot ve Bruno Gollnisch gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 27 partilinin AB fonlarını kötüye kullandığı gerekçesiyle yargılandığı dava, Eylül 2024’te Paris Ceza Mahkemesi’nde başlamıştı.