Ressam ve Neyzen Ahmet Yakupoğlu tarafından 1973 yılında yaptırılmıştır. Yapı tarzı ve süsleme üslubuyla Orta Asya Türk mimarisinden bir esintiyi yansıtır. Sekizgen iki katlı ve tek kubbeli olan yapının içi kalem işi süslemelerle, dışı ise özel üretim mavi Kütahya çinileriyle süslenmiştir. Türk motiflerinin kullanıldığı süslemeleri ve mimarisiyle özgün bir örnektir.
Bu eşsiz eser Kütahya‘nın simgesi ve dünyada da tek olan bir eserdir. Rahmetli Ahmet Yakupoğlu Kütahya’ya ve dünyaya bir eser bırakmıştır.
Bu eser korunmalıdır diye düşünüyoruz. Çünkü toprak kayması bahanesiyle, minarenin bir buçuk santim eğilmesi ile bazı yerlerinde çatlak olmasıyla binanın yıkılma kararını alan Dumlupınar Üniversitesi Teknik heyeti, ne yazık ki; Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin raporunu dikkate dahi almamıştır. Bu yüzden diliyoruz ki ülkemizde ve dünyada tek olan Kütahya Çinili caminin yıkılmadan, korunarak güçlendirilmesinin yapılması, uzun yıllar dayanacak şekilde ayakta kalarak ibadete açık olmasına diliyoruz ve istiyoruz.
Çünkü her gün dünyanın her ülkesinden, Türkiye’nin her ilinden ziyarete gelenler var. Ancak gezemiyorlar ve ziyaret yaptıramıyoruz. Çünkü kapalıdır.
Çinili Caminin açılması için restorasyonun ve güçlendirmenin yapılması gerekiyor. Çinili Camii yıkılmadan güçlendirilerek restorasyonunun yapılmasını istiyoruz.
ODTÜ Raporunun Sonuç ve Öneriler Kısmı:
Çinili Cami için yerinde yapılan incelemeler, hesap ve bilirkişi yorumlarının değerlendirilmesi ve yapının
Kütahya için önemi de dikkate alınarak hazırlanan bu raporda ulaşılan sonuçlar aşağıda verilmektedir:
1- Camideki mevcut hasar durumu farklı bölümlerde farklı seviyelerdedir. Döşemelerdeki aşırı
deformasyon ağır hasar olarak değerlendirilebilecekken taşıyıcı yığma duvarlarda oluşan hasar
hafif-orta seviyelerdedir.
2-Taşıyıcı duvar hasarlarının sınırlı olması, gözlemlenen problemin şev stabilitesi problemi ile ilgili
olmaması, hasarın cami yapısal sisteminden ayrı olan betonarme sistem üzerine yoğunlaşması ve caminin Kütahya için sembolik önemde olması hususları göz önüne alınarak caminin güçlendirilerek kullanıma açılması daha uygun olarak değerlendirilmiştir.
3- Hazırlanan güçlendirme projeleri içerisinde temel duvarına sandviç betonarme duvarlarla desteklenmesi, dış bölümde mini kazıklar ile temelin güçlendirilmesi ve kadınlar ve erkekler bölümü döşemeleri için radye temel üzerine oturan bir betonarme taşıyıcı sistem oluşturulması uygun olarak değerlendirilmiştir. İlave olarak yeni inşa edilecek duvar altlarında temel bağ kirişlerinin kullanılması ve ankraj uygulamasının itina ile yapılması gerekmektedir.
4- Erkekler bölümündeki dış silueti sağlayan duvarların korunması ve düzlem dışı/içi etkilere karşı güçlendirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Bu amaçla duvar iç yüzüne uygulan ancak stabilite ve dayanımı sağlayacak lifli polimer, çelik gibi alternatiflerin değerlendirilerek güçlendirme projesi hazırlanması önerilmiştir. Ayrıca, güçlendirme kolonlarının bağlantı detaylarının da projelendirilmesi gereklidir.
5- Dış silueti oluşturan cami duvarlarının zarar görmemesine yönelik olarak en ekonomik çözümün mevcut kubbe sisteminin korunması ve hasar alan bölgelerde hasar seviyesine bağlı olarak güçlendirme yapılması değerlendirilmiştir.
6- Şev güçlendirmesine yönelik kazık uygulaması acil gerekli olarak değerlendirilmemiştir. Bu bağlamda inklonometre ölçümlerinin uzun vadede alınmaya devam edilmesi ve şev hareketliliğine dair bir emare tespit edilmesi durumunda elde edilen ölçümler ışığında güçlendirilmiş Cami ve temel yapısının da modele dahil edilmesi ile şev stabilitesi hesaplarının tekrarlanması ve cami temellerinin hareketini engelleyen bir nihai iksa ve / veya güçlendirme projesinin uygulanması ilerleyen aşamalarda önerilmiştir.
NOT: Dumlupınar Üniversitesi yıkılma kararı almıştır. Bunun için çinilerini sökme ihalesini dahi yapılmıştır.
Mahkeme kararı ile şimdilik 15 günlüğüne durdurulmuştur.
Çinili Caminin yıkılmasını engelleyemezsek, Dünyada tek. Türkiye’de tek olan bir eser yok olacaktır. Bu Eser Kütahya’lı Ressam ve Neyzen Ahmet Yakupoğlu’nun bir eseridir. Türkiye’nin bir eseridir. Dünyanın bir eseridir. Sanatçıların ve sanatkarların da bir eseridir. Korunmasında zaruret vardır. Haydi Türkiye Çinili camiyi koruyalım yıkılması istemiyoruz.
Ali Şahin’den alıntıdır.