Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından hayata geçirilen “Reel Sektör Şirketleri İçin Kur Riski Yönetimi ve Korunma” temalı panellerin ilki, Konya’da gerçekleştirildi.
TSPB Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Faruk Şenel, Konya Sanayi Odası (KSO) işbirliği ile düzenlenen panelin açılışında, TSPB’nin, Kovid-19 pandemisi dolayısıyla ara verilen bu önemli organizasyonları tekrar başlattığını ifade etti. Şenel, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde gerçekleştirilenc panel serisinin, reel sektörün ihtiyaçlarını karşılamada büyük bir işlev göreceğini belirtti.
Panelde, uzmanların kur riski yönetimi ve korunma stratejileri üzerine değerli bilgiler paylaşacağını vurgulayan Şenel, “Panellerin temel amacı, reel sektör ile sivil toplum kuruluşları, sanayi odaları ve ihracatçı birliklerini bir araya getirerek, tartışılan konularda eksikliklerin tamamlanmasına yardımcı olmaktır.” dedi.
KSO Başkan Yardımcısı Yusuf Küçükhemek ise, içinde bulunduğumuz dönemde belirsizliklerin arttığını dile getirdi. Dünyanın son on yıldaki en kırılgan dönemlerinden birini yaşamakta olduğunu belirten Küçükhemek, “Koruma duvarları olağanüstü yüksek seviyelerde. Gelişmiş ülkelerdeki faiz oranları uzun süre sonra bu kadar yükseldi. Bu durum, gelişmekte olan ülkeler için sermaye akışlarının yavaşlaması ve yatırım finansmanının zorlaşması anlamına geliyor. Ülkemizin kendi yapısal sorunları ve siyasal gelişmelerinin de bu durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirdiğini söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.
Küçükhemek, devletin enflasyonla mücadele ve yatırım ortamını iyileştirmek adına çeşitli adımlar attığını, ancak bu geçiş döneminin, döviz bazlı çalışan ve yurtdışından yüksek miktarda hammadde temin eden sektörler için önemli bir finansal risk oluşturduğunu da belirtti.
Sanayicilerin üretime, istihdam yaratmaya ve ihracat yapmaya devam ettikçe, kur riskini doğru bir şekilde analiz etmeye ve profesyonel risk yönetimi araçlarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyacaklarını vurgulayan Küçükhemek, “Konya gibi üretim kapasitesi yüksek, birçok organize sanayi bölgesi ve sanayi sitesi bulunan bir şehirde, sanayicilerimizin bu araçlara erişimi kritik bir önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.
Kur riskinin, birçok işletmenin üretim kapasitesini, fiyatlamasını, rekabet gücünü ve hatta varlığını doğrudan etkileyen bir faktör haline geldiğinin altını çizen Küçükhemek, finansal stratejilerin artık rekabetin ayrılmaz bir parçası olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Konya Sanayi Odası olarak, sanayicilere sadece bugünün koşullarında değil, gelecekte de rekabet edebilmeleri için gerekli bilgi ve altyapıyı sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından, Yatırım Finansman Menkul Değerler AŞ Kurumsal İletişim Direktörü Barış Esen’in moderatörlüğünde, panelde İnfo Yatırım Menkul Değerler AŞ Genel Müdür Yardımcısı Kadir Gökhan Özalp, Tacirler Yatırım Menkul Değerler AŞ Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Aşçıoğlu ve A1 Capital Yatırım Menkul Değerler AŞ Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan söz aldı. Ayrıca, Yatırım Finansman Menkul Değerler AŞ Başekonomisti Erol Gürcan, “Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler” konulu bir sunum gerçekleştirdi.