USD32,94
EURO35,76
CNY0,000000
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
Petrol80,58
GR. ALTIN2.528,50
BTC2.253.439,96

KTÜ Öğrencilerinden FIRTINA-N Adlı Roketle ABD’de Yarışacaklar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Creatiny Roket Takımı, Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinden oluşmaktadır ve “FIRTINA-N” adını verdikleri roketleri ile ABD’de düzenlenecek olan Spaceport America Cup’ta yarışmaya hazırlanmaktadır. Takım, mühendislik öğrencilerinden oluşan 33 kişilik bir ekiptir ve TEKNOFEST gibi çeşitli yarışmalarda başarılar elde etmiştir. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Serdar Özkaya’nın danışmanlığında çalışmalarını sürdüren ekip, ABD’deki yarışmada birincilik hedeflemektedir.

Creatiny Roket Takımı, daha önce TEKNOFEST gibi yarışmalarda da başarılı olmuş ve 2022’de ikincilik, 2023’te ise üçüncülük elde etmiştir. Takım kaptanı Muhammed Efecan Baş, yurt içinde ve yurt dışında elde ettikleri başarılarla Türkiye’yi temsil ettiklerini belirtmiş ve takımın gelecekte şirketleşmeyi hedeflediğini ifade etmiştir. Roketlerinin tasarımından üretimine kadar her aşamada kendilerinin yer aldığını belirten Baş, takımın Trabzon genelinde roket yarışmaları düzenlemeyi planladığını da açıklamıştır.

Roket tasarımı ve analizinden sorumlu olan Onurcan Işık, “FIRTINA-N” roketinin parçalarından bahsetmiştir. Roket, üst gövde, motor gövdesi ve burun konisinden oluşmaktadır ve malzeme seçiminde cam elyaf ve karbon fiber kullanılmıştır. Roketin 6 metrelik rampadan fırlatıldığını ve 3 bin metre irtifaya ulaştıktan sonra paraşüt yardımıyla güvenli bir şekilde yere iniş yaptığını belirtmiştir.

Creatiny Roket Takımı, kendi yakıtlarını atölyelerinde üretmektedir ve roketin bütün malzemeleri de yine kendileri tarafından üretilmektedir. Takım üyeleri, yarışmalarda karşılaştıkları eksiklikleri gidererek ilerleyen dönemlerde şirketleşmeyi hedeflemektedir. Spaceport America Cup gibi uluslararası yarışmalara katılarak Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmeyi amaçlayan ekip, gençleri de roket ve havacılık konularında teşvik etmeyi ve takımlarına katılmaya davet etmeyi planlamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
KTÜ Öğrencilerinden FIRTINA-N Adlı Roketle ABD’de Yarışacaklar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!