USD38,42
%0.2
EURO43,76
%-0.02
EURO/USD1,14
%-0.1
BIST9.432,55
%-0.61
Petrol67,01
%0.69
GR. ALTIN4.062,79
%-1.62
BTC3.648.386,54
%1.31
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Konya’da Sanayi Taşınması Milli Güvenlik Meselesi!

Konya’da Sanayi Taşınması Milli Güvenlik Meselesi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Marmara Sanayi Bölgesi’nin Orta Anadolu’ya taşınmasını milli güvenlik meselesi olarak değerlendirdi.

KTO Nisan Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Arıcı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Toplantıda, gündemdeki maddelerin görüşülmesinin ardından KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, ekonomik gelişmeler ve güncel konular hakkında bilgi verdi. Merkez üssü Marmara Denizi olan 6,2 şiddetindeki depremin, İstanbul ve çevre illerde hissedildiğini anımsatan Başkan Öztürk, afetlere karşı şehirlerin dirençli hale getirilmesinin önemine değindi. Marmara Sanayi Bölgesi’nin Türkiye ekonomisinin yarısını oluşturduğunun altını çizen Başkan Öztürk, bölgenin Orta Anadolu’ya taşınması gerektiği konusunda daha önce de vurgularda bulunduğunu belirtti. “Biz bu konuyu ekonomik bir mesele değil, Türkiye’nin bir güvenlik ve beka sorunu olarak görmekteyiz” ifadesini kullanan Başkan Öztürk, “Türkiye’nin kaybedecek vakti yok. Marmara Sanayi Bölgesi’nin doğal afetler karşısındaki kırılganlığı, milli güvenliğimizi de etkilemektedir. Marmara’daki sanayi tesislerinin önemli bir kısmının Orta Anadolu’ya taşınması gerektiğini KOSAM tarafından hazırlanan detaylı raporumuzda belirttik. Bu raporda, ülkenin ekonomik ve demografik yoğunluğunun tek bir bölgede yoğunlaşmasının getirdiği risklerin analizi yer alıyor. Altyapının güçlendirilmesi, lojistik bağlantıların sağlanması ve sanayinin taşınması gibi stratejik adımlar, Türkiye’nin ekonomik yapısını daha dengeli ve sürdürülebilir hale getirecek” dedi. Ayrıca, son günlerde yaşanan don felaketine de dikkat çeken Öztürk, üretim sürdürülebilirliğinin sağlanması için üreticilere destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

Küresel ticarette belirsizlik artıyor

Başkan Öztürk, ABD ve Çin arasında gerçekleşen “tarife savaşları”nın küresel ticarete etkilerini ve bunun Türkiye’ye yansımalarını da değerlendirdi. ABD’nin açıkladığı vergi tarifelerinin, özellikle Çin, Vietnam, Tayvan, Güney Kore ve Japonya gibi ülkeleri olumsuz etkilediğini ifade eden Öztürk, “Türkiye’ye karşı yüzde 10’luk bir vergi öngörüldü. Birkaç gün içinde ABD’ye misilleme yapmayan 75 kadar ülkeye uygulanan vergi 90 gün süreyle askıya alındı ve bu vergi oranı yüzde 10 olarak belirlendi. Gümrük vergileri ise Çin’de yüzde 125’e, ABD’de yüzde 145’e çıkarıldı. Bilgisayar, cep telefonu, elektronik ve çip üretimi gibi ürünlere uygulanan ekstra vergiler tamamen kaldırıldı. Ülkemize yönelik yüzde 10’luk vergi ise çelik, alüminyum, bakır, bazı ilaçlar ve otomobil parçaları dışındaki sektörler için geçerli. Bu sektörlerdeki yüzde 25’lik vergi oranı ise devam edecek. ABD, söz konusu tarifeleri pazarlık unsuru olarak kullanmakta ve gerektiğinde geri adım atmaktan çekinmemektedir. Bu gelişmeler, küresel ticarette belirsizlikleri artırmış durumda. Yatırımların ve büyümenin yavaşlayacağı, dünya ticaretinin yüzde 20 küçülebileceği tahmin edilmektedir. Bu durum, ülkemizi ve Konya’yı da olumsuz etkileyecektir.”

21. Konya Tarım Fuarı başarıyla sonuçlandı

Başkan Öztürk, 20 ülkeden 436 yerli ve yabancı firmanın katılımıyla gerçekleştirilen 21. Konya Tarım Fuarı hakkında da bilgi verdi. Fuarın 251 bin 184 ziyaretçiyi ağırladığını hatırlatan Öztürk, “Fuar, uluslararası düzeyde yüksek ziyaretçi profiliyle dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı, Konya Ticaret Odası ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (İFAD) işbirliğiyle gerçekleştirilen organizasyonda, 12 farklı ülkeden tarım bakanı, bakan yardımcısı ve üst düzey temsilciler fuarı ziyaret etti. Bu katılım, Konya Tarım Fuarı’nın diplomatik ve sektörel etkisinin ulaştığı seviye hakkında önemli bir göstergedir” ifadelerini kullandı. Öztürk, fuarın katılımcı firmalara ve şehrin diğer ekonomik dinamiklerine sağladığı katkıları da vurguladı. Ayrıca, Kalkınma Odaklı Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (KOSAM) hazırladığı “Dünya Ne Konuşuyor?” sunumunu paylaşarak, Konya Ticaret Odası, KTO Karatay Üniversitesi ve KTO Teknoloji ve Eğitim Kampüsü’nün Nisan ayında gerçekleştirdiği etkinliklere dair bilgiler de sundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Konya’da Sanayi Taşınması Milli Güvenlik Meselesi!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!