G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,50
CNY4,85
GBP44,96
EURO/USD1,09
BIST8.876,22
Petrol78,88
GR. ALTIN2.926,15
BTC2.148.552,25

Kan Basıncınızı Kontrol Altında Tutun: İşte Bilmeniz Gerekenler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tansiyon ölçümü, bir üstte (sistolik) ve bir altta (diyastolik) olmak üzere iki sayıdan oluşur. Örneğin, 120/80 mm Hg. Herkes genellikle sağlıklı kan basıncına sahip olmayı ister.

Sistolik basınç, kalp kasının kasılması sırasında arterlerdeki basınç miktarını temsil eder. Diyastolik basınç ise kalp kaslarının vuruşlar arasındaki kan basıncını ifade eder. Her iki sayı da kalp sağlığınızı belirlemede önemlidir.

İdeal aralık değerlerinden daha yüksek sayılar, kalbinizin vücudun geri kalan kısmına kan pompalamak için daha fazla çaba harcadığını gösterebilir.

Kan basıncının normal aralıkta olduğu kabul edilen bir okumada, üst sayı (sistolik basınç) 90 ile 120 arasında olmalı ve alt sayı (diyastolik basınç) 60 ile 80 arasında olmalıdır. Bu değerler milimetre civa cinsinden ifade edilir (mm Hg).

Yüksek tansiyonda belirtiler arasında enseden başlayan yayılan baş ağrısı, kulak uğultusu, baş dönmesi, burun kanaması, çarpıntı, terleme ve sık idrara çıkma sayılabilir.

Düşük tansiyonda ise baş dönmesi, bulanık görme, soğuk, nemli ve soluk cilt, hızlı nefes alıp verme, hızlı kalp atışı, halsizlik, yorgunluk, mide bulantısı, konsantrasyon zorluğu, zihin bulanıklığı ve bayılma gibi belirtiler görülebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kan Basıncınızı Kontrol Altında Tutun: İşte Bilmeniz Gerekenler!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!