Baas rejiminin devrilmesi ile birlikte Türkiye ile Suriye arasındaki olası yakınlaşma, İsrail’i harekete geçirdi.
Eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in Danışmanı Jonathan Adiri, Ahronot gazetesi için “İsrail, Türkiye ile gelecekte bir savaşı önlemek için şimdi harekete geçmeli” başlıklı bir görüş yazısı kaleme aldı.
İSRAİL’İN ŞİMDİDEN HAREKETE GEÇMESİNE VURGU YAPTI
Yazısında Türkiye’yi “Avrupa üzerinde büyük etkisi olan ve Doğu’da stratejik ayak izi büyüyen dinamik bir bölgesel güç” olarak nitelendiren Adiri, Suriye ile olası bir ittifak kurma ihtimaline karşılık İsrail’in acil olarak harekete geçmesi gerektiğini öne sürdü.
İSRAİL, STRATEJİK İTTİFAKLAR KURMALI
Türkiye’nin Suriye ile bir savunma anlaşmasına yaklaştığına dair haberlerin gündemde olduğunu belirten Adiri, İsrail’in Türkiye ile çıkabilecek askeri bir çatışmayı önlemesi açısından, bölgesel stratejik ittifaklara yönelmesinin ve proaktif bir yaklaşım benimsemesinin kritik önem taşıdığını savundu.
Tel Aviv yönetiminin, ABD’nin öncülüğünde bölgeye hakim Sünni nüfusa sahip Arap ülkelerini kapsayan yeni bir ittifak oluşturması gerektiğini dile getiren Adiri, askeri, diplomatik ve enerji alanındaki işbirliği içindeki Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY) ile olan bağlantısının da önemine vurgu yaptı.
BİÇİMDEKİ GÜÇ TANIMLAMASI
Türkiye’nin gelecekte bölgenin yeniden şekillendirilmesinde daha etkili bir rol alabileceğini belirten Adiri, “Türkiye ne izole bir ülke, ne ekonomik açıdan ne de nüfuz itibarıyla İran’a benzemiyor. Bir ayağı Batı’da olan, Avrupa üzerinde büyük etki sahibi ve Doğu’da stratejik ayak izi büyüyen dinamik bir bölgesel güçtür.” dedi.
İran ve Rusya’nın Suriye’deki etkisinin azalma sürecine dikkat çeken Adiri, bu durumun Ankara’ya bölge üzerindeki stratejik çıkarlarını net bir şekilde ifade etme fırsatı sunduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin Suriye’de askeri üsler bulundurması durumunun, bu senaryonun İsrail için İran’dan daha büyük bir tehdit oluşturabileceğini belirtti. Türkiye, Parya (dışlanmış) devlet olarak görülmediği gibi, Batı ile kuvvetli ilişkilerini sürdürmekte ve NATO üyesidir. Bölgesel bir süper güç statüsüne sahiptir.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Türkiye’nin jeopolitik hedeflerinin mimarı olarak önemli bir rol üstlendiği bilgisini veren Adiri, “Fidan’ın gündeminde, Türkiye’nin Libya’ya müdahil olması, Suriye’deki askeri üs ağının geliştirilmesi, Akdeniz’de artan donanma varlığı ve Rusya ile NATO ilişkileri arasında bir denge kurma konuları yer alıyor.” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE, AVRUPA’NIN ENERJİ GÜVENLİĞİ İÇİN KRİTİK BİR UNSUR
Türkiye’nin NATO’daki gücüne de dikkat çeken Adiri, ittifak içindeki en büyük ikinci orduya sahip olduğunu ve Rusya ile Orta Doğu arasında stratejik bir konumda bulunduğunu vurguladı.
Bunun yanı sıra, Türkiye’nin askeri olmayan önemli avantajlara sahip olduğunu da belirten Adiri, “Avrupa’yı besleyen kilit doğal gaz boru hatlarını kontrol ettiğini ve bu durumun onu kıtanın enerji güvenliğinin merkezi haline getirdiğini” ifade etti.
TÜRKİYE’NİN SAVUNMA SANAYİİ ÜZERİNE VURGU YAPILDI
Adiri, Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirilen yatırımlar sayesinde güçlendirdiği savunma sanayiine de dikkat çekti. Bu alandaki ihracatın son on yılda dört kat artarak 7 milyar doları aştığını ve üretiminin yüzde 70’inin yerli olduğunu kaydetti.