G-QXXHXL9JW0
USD34,16
EURO38,17
CNY4,88
GBP45,72
EURO/USD1,12
BIST9.777,46
Petrol71,54
GR. ALTIN2.918,51
BTC2.247.856,63

Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı Yeniden Canlandırılıyor: Petrol Sevkiyatı Nisan Sonunda Başlıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Irak Hükümeti, Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’nı canlandırmak için çalışmalara başladı. Bu boru hattı, Kerkük ve diğer sahalardan çıkan ham petrolü Adana’daki Ceyhan Deniz Terminali’ne taşımaktadır. Irak Petrol Bakan Yardımcısı Besim Muhammed, boru hattını onarmak ve nisan sonunda petrol sevkiyatına başlamak için çaba harcadıklarını açıkladı.

Irak Petrol Bakanlığı’na göre, yeniden açılacak olan Kerkük-Ceyhan Boru Hattı, Türkiye’ye günde 350 bin varil petrol gönderme kapasitesine sahip olacak. Boru hattı üzerinde yapılan onarımların tamamlanmasının ardından bu kapasiteye ulaşılması beklenmektedir. Besim Muhammed, devam eden onarımların boru hattını tam kapasiteyle yeniden faaliyete geçirmek için ilk adım olduğunu belirtti.

Petrol akışının 2014 yılından beri kesintiye uğradığı ITP hattında, Irak topraklarında sızıntılar tespit edilmişti. Bu nedenle, Kerkük’ten başlayarak Türkiye sınırına kadar olan hasarlı bölümlerin onarımı hızlandırılmıştır. Anlaşmaya göre ITP hattındaki faaliyetler 2025 yılında sona erecek ancak anlaşmanın uzatılması da gündemde olabilir.

Irak’ın bu adımı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyareti öncesinde dikkat çekmektedir. Ankara ile Bağdat arasında yoğun diplomatik temasların yaşandığı bir dönemde gerçekleşen bu gelişme, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirebilir. Muhammed, boru hattının ay sonuna kadar faaliyete geçmesi ve petrol akışının başlamasıyla ilgili umutlu açıklamalar yapmıştır.

Sonuç olarak, Irak Hükümeti’nin Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’nı yeniden açma çabaları, bölgedeki enerji sektöründe önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Bu girişim, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamak ve bölgeye ticari anlamda katkı sağlamak adına önemli bir adım olabilir. Irak ve Türkiye arasındaki iş birliğinin artması ve petrol akışının düzenli hale gelmesi, her iki ülkenin de ekonomik açıdan fayda sağlayabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı Yeniden Canlandırılıyor: Petrol Sevkiyatı Nisan Sonunda Başlıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!