G-QXXHXL9JW0
USD34,04
EURO37,96
CNY4,81
GBP45,23
EURO/USD1,11
BIST9.774,49
Petrol72,81
GR. ALTIN2.801,70
BTC2.087.040,43

Haberlerle Çerçevelenen Cumhuriyet Algımıza Dair Bir Kitap

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Cumhuriyet gazetesi ve TRT’den eski bir gazeteci olan İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yusuf Ziya Ay’ın “Medyada Cumhuriyet Algısının İdeolojik İnşası: Haber Editörlüğü ve Çerçeveleme” adlı kitabı, Nobel Akademik Yayınevi tarafından yayımlandı.

Baskın ve Zıt Haber

Gazetecilik öğrencileri ve profesyonelleri için kaynak niteliği taşıyan bu kitap, televizyon haberciliğinin ideolojik/politik olayları, yaygın liberal gazetecilik anlayışının benimsediği tarafsızlık niteliğinin aksine nasıl ideolojik yanlılıkla sunduğunu ortaya koyuyor. Kitapta, medyada Cumhuriyet algısının inşa edilmesinde baskın ve zıt haber çerçevelerine editoryal süreçte nasıl yer verildiği, haberlerin ana haber bültenlerindeki sırası, süresi ve haber künyesi sınıflandırmasının yanı sıra Cumhuriyet’in hafıza mekânlarıyla ilişkilendirilmesi yoluyla nasıl inşa edildiği karşılaştırmalı olarak inceleniyor.

Haberin Editoryal Üretim Aşamaları

Kitap, haber editörleri tarafından seçilen haber çerçevelerinin, demokrasinin yurttaşlarının tutum ve kanaatlerini farklı yönlerde etkilemeye çalıştığını ortaya koyuyor. Aynı zamanda kitapta, gazetecilikte haberin editoryal üretim aşamaları ayrıntılı bir şekilde incelenerek, ideolojik bakış açıları farklı olan TV haberciliği yaklaşımlarının siyasal söylemler üzerinden Türkiye’de Cumhuriyet’i yakın tarihte nasıl çerçevelediği saptanıyor. Bu kapsamda, dünyadaki ve Türkiye’deki Cumhuriyet anlayışlarına ve ideolojiye ilişkin tartışmalara da yer veren kitap, haber çerçeveleme uygulamalarının toplumsal gerçekliğin inşasındaki rolünü derinlemesine ele alıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Haberlerle Çerçevelenen Cumhuriyet Algımıza Dair Bir Kitap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!