G-QXXHXL9JW0
USD34,29
EURO37,12
CNY4,81
GBP44,56
EURO/USD1,08
BIST8.945,80
Petrol71,23
GR. ALTIN3.014,88
BTC2.374.649,09

Güney Kore İHA’ları İle Kuzey Kore Arasında Yükselen Gerilim!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuzey Kore Savunma Bakanlığı, bu ay içerisinde Güney Kore Ordusu’na ait insansız hava araçlarının başkent Pyongyang üzerinde propaganda broşürleri dağıtmak amacıyla en az üç kez uçtuğu yönündeki iddialara ilişkin soruşturmanın sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Yapılan açıklamada, Güney Kore’ye ait bir insansız hava aracının ülke sınırlarını ihlal ettiği vurgulanırken, “Güney Kore Ordusu, siyasi maksatlarla topraklarımıza insansız hava aracı gönderdi. Bu durum, egemenliğimize yönelik açık bir ihlaldir” denildi.

Bakanlık, 19 Ekim tarihinde düşen bir başka Güney Kore İHA’sıyla ilgili fotoğrafları da basına sundu. Kuzey Koreli yetkililer, yaptıkları analiz sırasında geçtiğimiz yılın haziran ayından bu yana 230’dan fazla uçuş planı tespit ettiklerini ve bu planlar arasında propaganda notları taşıyan çöp balonları göndermeye yönelik planların da olduğunu bildirdi. 8 Ekim tarihlerinde yayımlanan bir kayıtta, bir insansız hava aracının gece geç saatlerde Güney Kore’ye ait Baengnyeongdo adasından havalandığı ve birkaç saat sonra Pyongyang’daki dışişleri ve savunma bakanlığı binalarının üzerine broşürler bıraktığı görüntülendi.

Kuzey Kore devlet medyasına konuşan ismi belirtilmeyen bir yetkili, söz konusu durumun tekrar etmesi halinde ülkenin “acımasız bir saldırıyla” karşılık vereceğini ifade etti. Buna karşılık, Güney Kore Savunma Bakanlığı, Pyongyang’ın tek taraflı iddialarının “doğrulamaya ya da yanıt vermeye değmeyeceğini” belirtti.

Güney ve Kuzey Kore arasında insansız hava aracı gerilimi son dönemde artarak devam ederken, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, Pyongyang semalarındaki propaganda broşürlerini taşıyan Güney Kore insansız hava araçlarının tespit edildiğini öne sürdü. Güney Kore Savunma Bakanlığı ise öncelikle bu iddiayı reddetti, ardından ise olaydan sorumlu olabilecek sivil toplum örgütlerini gündeme getirdi. Kuzey Kore, yaşanan gerilimin ardından Güney Kore ile bağlantı sağlayan kara ve demiryolu hatlarını havaya uçurduğunu da bildirmişti.

Kuzey Kore, 19 Ekim tarihinde bir Güney Kore İHA’sının fotoğrafını tekrar yayımladı ve egemenliğinin bir kez daha ihlal edilmesi durumunda bunun “savaş ilanı” olarak değerlendirileceğini ve “derhal misilleme saldırısı yapılacağı” uyarısında bulundu. Bu gelişmeler, iki ülke arasındaki gerginliğin daha da tırmanmasına neden oluyor. Taraflar arasındaki insansız hava aracı kullanımına yönelik bu rekabet, bölgedeki askeri ve siyasi ilişkilerin seyrini etkileme potansiyeline sahip.

Kuzey Kore’nin, Güney Kore’ye yönelik bu tür sert açıklamaları ve provokasyonları, dünya genelinde dikkat çekmekte ve uluslararası ilişkiler açısından da endişelere yol açmaktadır. Bölgedeki gerilim, her iki tarafın da askeri tatbikatlarını artırmasına, diplomasi alanındaki ilerlemeleri engellemesine ve olası bir çatışma ortamının doğmasına zemin hazırlamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Güney Kore İHA’ları İle Kuzey Kore Arasında Yükselen Gerilim!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!