G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,50
CNY4,85
GBP44,96
EURO/USD1,09
BIST8.876,22
Petrol78,76
GR. ALTIN2.926,15
BTC2.150.406,25

Fidan, Üsküp’te GDAÜ Zirvesi ve Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Türkiye’yi temsil edecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, yarın Üsküp’te gerçekleştirilecek olan Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İş Birliği Süreci (GDAÜ) Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılacak. Ardından yapılacak Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı temsil edecek. Her yıl yayımlanan bildiri ile sonuçlanan zirvenin bu yıl da, bölgesel meselelerde iş birliği yapma konusunda ortak bir iradenin altı çizilecek.

Fidan, zirvede yapacağı açıklamada ve ikili görüşmelerde, Balkanlar’ın coğrafi, siyasi, ekonomik önemi ve Türkiye için tarihi, kültürel bağlarının önemine vurgu yapacak. Barış ve istikrarın sürdürülmesinin Türkiye’nin dış politika öncelikleri arasında olduğunu belirtecek olan Fidan, bölgedeki gerginlikleri önleme çabalarına Türkiye’nin katkı sağladığını ifade edecek.

Türkiye’nin Bosna Hersek ve Kosova’daki uluslararası mekanizmalara destek verdiğini, KFOR ve EUFOR gibi uluslararası askeri varlıklara katkı sağladığını ve KFOR Komutanlığı’nı yürüttüğünü belirtecek. Türkiye’nin öncülüğünde kurulan Türkiye-Bosna-Hersek-Hırvatistan ve Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan üçlü danışma mekanizmalarının komşuluk ilişkilerine katkısını anlatacak.

Fidan, Türkiye’nin GDAÜ’de aktif rol aldığını ve bölgesel iş birliğini desteklediğini vurgulayacak. Bölgedeki çatışmalara dikkat çekecek ve bölgede barış ve istikrarın korunması için önemin altını çizecek. Gazze’de adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için bölge ülkelerine ve uluslararası topluma çağrıda bulunması bekleniyor.

Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İş Birliği Süreci, 13 Balkan ülkesini kapsayan bir bölgesel iş birliği forumudur. Türkiye’nin yanı sıra Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan forumun tam üyeleridir. Kosova, 2014 yılında diğer üyelerle eşit haklara sahip olarak katılmıştır.

Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin yanı sıra, Dışişleri Bakanları Toplantısı ve Siyasi Direktörler toplantıları düzenli olarak yapılmaktadır. GDAÜ’de Parlamenter Asamble ve Parlamento Başkanları Toplantısı, sektörel toplantılar ve konferanslar da düzenlenmektedir. Türkiye, forumda 1998-1999, 2009-2010 ve 2020-2021 dönemlerinde dönem başkanlığı yapmıştır.

Kuzey Makedonya, 1 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla dönem başkanlığını devralmış ve “Ayrılıklar Arasında Köprü Kurmak, Güven İnşa Etmek” mottosuyla görevi üstlenmiştir. Arnavutluk ise, 1 Temmuz 2024 tarihinde dönem başkanlığını devralacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fidan, Üsküp’te GDAÜ Zirvesi ve Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Türkiye’yi temsil edecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!