G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,03
CNY4,81
GBP44,44
EURO/USD1,08
BIST8.843,57
Petrol75,55
GR. ALTIN3.011,06
BTC2.308.615,57

Evde Çıplak Ayakla Yürümek Topuk Dikeni Riskini Artırıyor! Uzmanlar Uyarıyor: İşte Korunma Yolları​

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ev içinde çıplak ayakla dolaşmak birçok insan için rahat bir alışkanlık olarak görülse de uzmanlar, bu alışkanlığın beklenmedik sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtiyor. Ayak sağlığı uzmanı Oksana Lutsay, özellikle laminat veya fayans gibi sert zeminlerde çıplak ayakla yürümenin topuk dikeni gibi problemlere yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Topuk dikeni, ayak tabanında bulunan plantar fasya adı verilen bağ dokusunun topuk kemiğine yapıştığı noktada oluşan kemiksi bir çıkıntıdır. Bu gibi sert zeminlerin uzun vadede ayak sağlığını olumsuz etkilediğini vurgulayan Lutsay, ev içinde uygun ayakkabı veya terlik kullanımını öneriyor ve topuk dikeni riskini azaltmak için şu adımları öneriyor.

Uygun Ayakkabı Seçimi: Destekleyici taban yapısına sahip, topuğa baskıyı azaltan ve ayak kemerini destekleyen ayakkabılar tercih edilmelidir. Ortopedik tabanlıklar veya silikon topuk yastıkları da kullanılabilir.

Aşırı Zorlamayın: Uzun süre ayakta kalmak ya da sert zeminlerde çıplak ayakla yürümek topuk dikeni riskini artırabilir. Evde ise yumuşak tabanlı terlikler tercih edilmelidir.

Germe Egzersizleri Yapın: Ayak kaslarını ve tendonlarını esnetmek için düzenli olarak germe egzersizleri yapmak, topuk dikeni oluşumunu engelleyebilir. Özellikle ayak altındaki plantar fasya dokusunu esneten egzersizler önerilir.

İdeal Kilonuzu Koruyun: Aşırı kilo, ayağa binen yükü artırarak topuk dikeni oluşumuna zemin hazırlayabilir. İdeal kiloyu korumak, bu riski azaltabilir.

Ağrıyı Kontrol Altında Tutun: Düzenli dinlenme, buz uygulamaları ve gerekirse doktor tavsiyesiyle anti-inflamatuar ilaç kullanımı ayak sağlığını korumada yardımcı olabilir.

Podolog (Ayak Sağlığı Uzmanı) Oksana Lutsay’a göre, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda meydana gelen birçok yaralanmanın ana nedeni ev içinde çıplak ayakla dolaşmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Evde Çıplak Ayakla Yürümek Topuk Dikeni Riskini Artırıyor! Uzmanlar Uyarıyor: İşte Korunma Yolları​

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!