G-QXXHXL9JW0
USD34,17
EURO37,19
CNY4,80
GBP44,47
EURO/USD1,09
BIST8.956,03
Petrol73,87
GR. ALTIN2.933,53
BTC2.322.693,78

Elon Musk’un X’i Avrupa’nın ‘Eşik Bekçisi’ Olmayı Başaramadı: Dijital Yasa Efsanesi Yıkıldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Birliği Komisyonu, dijital platformlarla ilgili araştırmalarını sürdürmeye devam ediyor. Bu kapsamda, X uygulaması üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, Elon Musk’un sahip olduğu X platformunun “temel” bir platform olmadığını belirledi. Komisyon, Dijital Piyasalar Yasası (DMA) çerçevesinde yaptığı bu çalışmada, X’in temel platform statüsüne sahip olması için gereken sayısal eşikleri karşıladığına rağmen, işletmeler ve tüketiciler arasında önemli bir “ağ geçidi” olarak nitelendirilemeyeceği sonucuna vardı.

Dijital Piyasalar Yasası, Avrupa’da faaliyet gösteren büyük platformların ve şirketlerin belirli yükümlülüklere tabi tutulmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir yasadır. Bu yasa gereği, büyük dijital platformlar “eşik bekçisi” olarak sınıflandırılarak daha katı yükümlülüklere tabi hale getirildi. X platformu ise bu eşik bekçisi sınıflandırmasına giremedi. Bu durum, X’in sağladığı hizmetlerin, rekabeti artırmak, tüketicilere daha fazla seçenek sunmak ve hizmetlerinin birlikte çalışabilirliğini sağlamak gibi yükümlülüklerini yerine getirmek için gerekli olan kriterleri karşılamadığını gösteriyor.

Eşik bekçisi konumuna sahip platformlar, kullanıcıların deneyimlerini geliştirecek yeni kurallara uymak zorundadır. Bu kurallar, aynı zamanda kendi hizmetlerini rakiplerinin önüne geçirdiği durumları engellemeyi hedeflemektedir. Eşik bekçisi olarak tanımlanan firmalara, yasayı ihlal ettikleri takdirde, küresel cirolarının yüzde 10’una kadar para cezası kesilebilmektedir. Bu da, dijital ortamdaki rekabetin daha adil bir şekilde yürütülmesi adına önemli bir denetim mekanizması oluşturmaktadır.

Özetle, Avrupa Birliği Komisyonu’nun X uygulaması hakkında yürüttüğü araştırmalar, platformun temel platform sınıfına girmediğini ortaya koydu. Bu durum, dijital platformların daha sıkı bir denetim altına alınması ve rekabetin güçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Eşik bekçisi statüsü, sadece belirli büyük platformlara verilirken, X gibi platformlar diğer kriterleri karşılayamadığı için bu statüye yükümlü olmaktan kaçınmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Elon Musk’un X’i Avrupa’nın ‘Eşik Bekçisi’ Olmayı Başaramadı: Dijital Yasa Efsanesi Yıkıldı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!