Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), iş dünyasının önde gelen isimlerini uluslararası siyaset alanında uzman olan Doç. Dr. Sinem Ünaldılar ile bir araya getirerek, ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci döneminin küresel ekonomi ve uluslararası ilişkiler üzerindeki etkilerini değerlendirdiği önemli bir seminer gerçekleştirdi. Seminere katılan iş çevreleri, Trump’ın politika değişikliklerinin küresel düzende yaratacağı yankıları ve Türkiye ile olan ilişkilerin hangi dinamikler doğrultusunda şekilleneceğini tartışma fırsatı buldu.
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı, açılış konuşmasında, Trump’ın dış politika stratejilerini ele aldı. Özhelvacı, ayrıca gündemde olan konular arasında ABD’nin çıkarlarını ön planda tutan dış politika, küresel ekonomideki korumacılık, yükselen güçlerle artan rekabet, yeni ekonomik bloklar, Transatlantik ilişkilerdeki gerileme, Ortadoğu ve Suriye’deki güncel gelişmelere değindi.
Dayanışma ve bilgi paylaşımının önemine vurgu yapan Kaan Özhelvacı, “Bu belirsizlik ortamında bilgiyi paylaşmak ve iş dünyası olarak kolektif bir şekilde hareket etmek son derece kritik. EGİAD olarak, önümüzdeki dönemi daha dayanıklı bir şekilde atlatabilmek adına çeşitli bilgilendirme etkinlikleri düzenlemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Özhelvacı, iş dünyasının karşılaştığı ekonomik zorlukların altını çizerken, çalkantılı bir küresel süreçten geçildiğini belirtti. VUCA (Değişkenlik, Belirsizlik, Karmaşıklık, Muğlaklık) döneminin geride kaldığını, BANI (Kırılgan, Kaygılı, Doğrusal Olmayan, Anlaşılmaz) bir ekonomik ve siyasi ortamda bulunulduğunu vurguladı.
Trump’ın ikinci dönem politikaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Özhelvacı, “Trump’ın yeni ticaret politikaları, küresel ticaret dengelerini ve uluslararası ilişkileri baştan aşağı değiştirecek. Gümrük tarifelerinin artırılması, yeni ticaret savaşlarının habercisi olabilir ve bu durum birçok ülkeyi ekonomik olarak etkileyebilir. Günümüzde yaşananların temel gündem maddelerini, tekrar seçilen ABD Başkanı Trump’ın politikaları belirliyor. Ticaret açısından çalkantılı bir sürece girdiğimiz açık” dedi.
Trump’ın uluslararası ilişkilerdeki uygulamalarının da dikkat çekici olduğuna işaret eden Özhelvacı, NATO’ya yönelik talepler, Ukrayna Savaşı’nın çözümüne dair girişimler ve diğer bazı stratejik hamlelerin uzun vadede müttefiklerle ilişkileri zedeleyebileceğini ifade etti.
Özhelvacı, teknoloji alanında da dikkat çeken bir durumu gündeme getirerek, “Dünyanın en varlıklı teknoloji girişimcileriyle işbirliği, ‘teknoloji oligarklığının güçlenmesi’ olarak algılanmakta. Bu durum, otoriter rejimlerin güç kazanmasına ve liberal demokrasiye olan güvenin azalmasına yol açabilir” şeklinde konuştu.
Konuşmacılardan Doç. Dr. Sinem Ünaldılar ise ABD’nin uluslararası politikadaki yeni dönemini ele aldı. Trump’ın ikinci döneminde korumacı politikaların belirgin şekilde güçleneceğini belirten Ünaldılar, ek gümrük tarifelerinin daha fazla ülkeyi etkileyeceğine dikkat çekti. BRICS ve benzeri yapıların güçlenmesiyle ABD’nin doların rezerv para birimi olarak kullanılmadığı ülkelere yaptırımlar getirme olasılığının arttığını vurguladı.
Ünaldılar, Trump’ın Avrupa’daki NATO üyelerinden daha fazla savunma harcaması talep edecek olmasının NATO içinde yeni gerilimler oluşturabileceğini de belirtti. BRICS ülkeleriyle gerginliğin artmasının, ABD ve AB ilişkilerini olumsuz etkileyeceği öngörülüyor.
Son olarak, Trump’ın ikinci dönemde Türkiye ile ilişkilerine de odaklanan Ünaldılar, ABD-Türkiye ilişkilerinin Trump döneminde Biden’a göre daha olumlu seyredebileceğini kaydederek, “Ancak PYD/YPG meselesi ve ABD’nin bölgedeki askeri varlığı, ilişkilerin ana belirleyicisi olacak” dedi. Ayrıca, Trump’ın Ukrayna savaşı konusundaki plansal tavrı, uluslararası arenada belirsizin en büyük kaynaklarından biri olmaya devam edecektir.
– İZMİR