G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,06
CNY4,81
GBP45,38
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,85
GR. ALTIN2.834,24
BTC2.143.973,21

Ege Üniversitesi, Uzayda Düzenlenen Bitki Deneyinin Sonuçlarını Açıkladı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin ilk insanlı uzay bilim misyonundan başarıyla dönen astronot Alper Gezeravcı, Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday’ın yönettiği “Schrenkiella parvula” bitkisine ilişkin uzayda gerçekleştirdiği deney sonuçlarını paylaştı.

Deney, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden şu isimlerin katılımıyla gerçekleşti: Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday, Doç. Dr. Barış Uzilday ve Prof. Dr. İsmail Türkan. 13 deneyden biri olan Schrenkiella Parvula’nın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması-Extremophyte adlı deney sırasında, bitkinin günlük fotoğrafları proje ekibine ulaştırıldı.

Deneyin ikinci ve üçüncü gününde bitkilerin çimlendiği gözlemlendi. Schrenkiella parvula bitkisinin yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği toleransın, düşük yer çekimi koşullarında nasıl sürdürülebilir olduğu araştırıldı. Doç. Dr. Barış Uzilday, bitkilerin beklenen büyüme seviyesine ulaştıklarını ancak mikro yer çekimi etkisiyle bitkilerin yaprak ve gövde şekillerinde değişiklikler olduğunu belirtti.

Astronot Alper Gezeravcı, deneyin sonunda bitkileri hasat etti. Bitkiler, Uluslararası Uzay İstasyonunda -80 santigrat derecede derin dondurucuya aktarıldı ve daha sonra dünyaya getirildi. Bu aşamadan sonra bitkilerin büyüme performansı ve yeni nesil RNA dizilim yöntemi ile hangi genlerin aktifleştiği araştırılacak.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Gezeravcı’nın uzay görevini tamamlamasının ardından bilim insanlarını ve Gezeravcı’yı tebrik etti. Gezeravcı’nın 21 günlük misyonu boyunca 13 bilimsel deney gerçekleştirdiği belirtilirken, Türk milletinin gurur kaynağı olduğu vurgulandı. Ege Üniversitesi olarak bilim ve teknoloji öncelikli ekosistemlerini güçlendirmeyi ve Türk bilim yüzyılını yakalamayı hedeflediklerini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ege Üniversitesi, Uzayda Düzenlenen Bitki Deneyinin Sonuçlarını Açıkladı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!