G-QXXHXL9JW0
USD34,00
EURO38,05
CNY4,81
GBP45,26
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,83
GR. ALTIN2.827,59
BTC2.149.708,90

Dünya Kadınlar Günü’nün Tarihi: Dikkat Çeken Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yarın her yer 8 Mart haberleri ile dolacak ve kutlamalar yapılacak. Ancak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tarihine bakıldığında, yaşanan olaylar ve bunun sonucunda 129 kadının ölümüyle sonuçlanan  bir protesto ve grev olduğunu görüyoruz.

8 Mart 1908’de New York’ta tekstil işçisi kadınların çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla greve çıkmaları ve yürüyüş yapmaları, sonraki yıllarda 8 Mart’ın kutlanmasına ilham vermiştir. Ancak, bu tarihin seçilme nedeni daha eskiye, 1857 yılına dayanmaktadır. New York’ta, dokumacı kadınların çalışma koşullarını iyileştirmek için başlattıkları grev sırasında yaşanan yangında 129 kadın hayatını kaybetmiştir. Bu nedenle, 8 Mart 1908’de New Yorklu kadınlar, yıllar önce ölen kadınları anmak için gösteriler yapmışlar ve bu gösteriler geleneksel hale gelerek Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Almanya’dan Clara Zetkin’in girişimiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü uluslararası bir boyut kazanmıştır. Zetkin, Fransa’da yaptığı konuşmada bu günün kutlanması gerektiğini savunmuş ve Rusya’ya giderek bu konuda çalışmalar yapmıştır. 1917 Rus Devrimi sürecinde Rusya’da kutlanmaya başlayan bu gün, zamanla dünyanın birçok ülkesine yayılmıştır. Ancak, o dönemde bu kutlamaların hedefleri, kadın haklarından ziyade sosyal ve siyasal koşullardaki iyileştirmeleri sağlamaya yönelik olmuştur.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün kökeni ABD olmasına rağmen, dünyanın birçok ülkesinde komünist etkilerle kutlanmaya başlamış ve yaygınlaşmıştır. Ancak, ABD’nin bu günü fazla önemsemediği ve Birleşmiş Milletler’in bu günü ancak 1975’te kabul ettiği de belirtilmektedir.

Dünya Kadınlar Günü’nün feminist içerik kazanması ve anneliğe vurgu yapmaması eleştirilere neden olmuştur. Bazı araştırmacılar, kadınların kendilerini benzersiz kılan özelliklerine odaklanılması gerektiğini savunmuşlardır. Dolayısıyla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların annelik gibi özelliklerine vurgu yapmadığı için eleştirilere maruz kalmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dünya Kadınlar Günü’nün Tarihi: Dikkat Çeken Detaylar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!