Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 65 ilde meyve bahçelerinin don felaketinden ciddi şekilde etkilendiğini belirtti. Yapılan çalışmalar neticesinde, son 30 yılın en düşük sıcaklıklarının yaşandığını ve eksi 20 derecelere kadar düştüğünü ifade eden Bayraktar, “Bu durum, bağların ve meyve bahçelerinin dayanabileceği bir seviye değil” dedi.
Bayraktar ve beraberindeki ekip, Kahramanmaraş’ta zirai dondan etkilenen bahçelerde incelemelerde bulundu. Dulkadiroğlu ilçesinde ceviz ve üzüm üreticileriyle bir araya gelen Bayraktar, eksi 20 derecelerin ardından zirai don olayı yaşandığını ve bu durumun birçok üründe verim kaybına yol açacağını aktardı.
Zararların yüzde 100 seviyesinde olduğunu belirten Bayraktar, “Bu bahçede dallar kurumuş, ağaçların gövdeleri bile hasar görmüş durumda. Bu ciddi bir afet. Oda başkanlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda, kayısı, kiraz, ceviz, fıstık, badem, elma ve üzüm bahçeleri zarar gördü. Afetler devam ediyor, dün burada dolu olayı yaşandı ve zarar görmeyen ürünler bile dolu nedeniyle etkilendi” diye konuştu.
İklim değişikliğine de vurgu yapan Bayraktar, “Bu yıl ocak ayından itibaren mevsim kaymalarını yaşıyoruz. Kışın sonbaharı, sonbaharda yazı ve ilkbaharda ise kışı yaşamaktayız. Bu mevsim kaymaları bitkisel ürünleri olumsuz etkiliyor. Ocak ayında yağış beklerken, kurak bir dönem geçirdik. Şubat ayında da beklenen yağışlar gelmedi ve bazı illerimiz don olayından etkilendi. Nisan ayındaki yağışlar ise hububat ürünleri için çok önemliydi. Ancak bunların ardından beklenmedik bir kar yağışı meydana geldi ve 3 gün süren don olayı yaşandı. Bu, ürünlerimizde büyük zararlara neden oldu” şeklinde ifadelerde bulundu.
Bakanlığın, zirai dondan etkilenen üreticilere destek vereceğini de duyuran Bayraktar, “Gaziantep, Hatay, Adana, Mersin ve Kilis illerinde birçok üründe hasar meydana geldi. Bu bilgileri başkanlarımızdan alarak Ankara’da değerlendiriyoruz. Bakanlığın, üretici maliyetleri üzerinden bir dizi destek sağlayacağına dair çalışmaları var. Her ürün için tarım müdürlüklerinde maliyet listeleri bulunuyor ve fatura sunulmasına gerek yok. Bu maliyetler üzerinden destek verilecek. Önümüzdeki yıllarda bu don felaketinin etkileriyle bahçelerin yeniden ürün vermeme durumu söz konusu olabilir. Bu afetin etkilerini değerlendirerek üreticilere yardımcı olmak önemlidir” diyerek sözlerini sonlandırdı. – KAHRAMANMARAŞ